lauantai 24. heinäkuuta 2010

Kiviajastu dildo?


www.elu24.ee 21.07.2010



Rootsis tuli päevavalgele põdrasarvest nikerdatud seksimänguasi.

Teadlaste sõnul meenutab see dildot, kuid nad ei ole kindlad, milleks seda tegelikult kasutati, kirjutab Live Science.

«See on küll peenisekujuline, kuid milleks selle valmistajad eset kasutasid, pole teada. Võimalusi on mitmeid,» lausus Rootsi kultuuripärandi nõukogu arheoloog Gšran Gruber.

Arheoloog Martin Rundkvist lisas, et peenise kuju annab vihjeid viljakussümbolile.

Luust nikerdatud ese ilmus päevavalgele Motalas mesoliitikumi ajastul asustatud paigas. Sealsed leiud pärinevad ajavahemikust 4000 – 6000 eKr.

«Tegemist on orgaanilisest materjalist esemega. Tavaliselt mesoliitikumi ajastu paikadest orgaanilisi asju ei leia. Praegune väljakaevamiskoht asub jõe ääres. Seal aitavad asjade säilimisele kaasa jõe põhjaladestus ja savikiht. Selle tõttu on see sarv-peenis hästi säilinud,» lisas Rundkvist.

Dildosarnane objekt on 10,5 sentimeetrit pikk ning selle läbimõõt on kaks sentimeetrit.

See ei ole esimene Euroopa aladelt leitud fallost kujutav objekt. 2005. aastal tuli Sakamaal midagi sarnast päevavalgele. See oli aga märgatavalt vanem – 28 000 aastat vana ja kivist.

Arheoloog Fredrik Molini kinnitusel ei ole sellist Skandinaaviast ega kogu Põhja-Euroopast varem leitud.

Uurijate sõnul ei ole selge, kas seda kasutasid naised, mehed või mõlema soo esindajad.

«Kuigi sel on peenisekuju, võis see siiski igapäevane tarbeese olla. Selle abil võidi ka soolisi erinevusi noorematele õpetada,» lausus arheoloog.

Kiviajastu asjade juures ei ole seksuaalne sümbolism tundmatu. Enamasti kasutati naisele viitavaid sümboleid, mis tähistasid emakest maad ja viljakust.

Toimetas Inna-Katrin Hein

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti