keskiviikko 21. toukokuuta 2008

Linnuse kaevamisel tuli välja vana keldrivõlv


Eile tuli Rakvere linnuse konvendihoone kirdenurgast nähtavale keldrivõlvi kand.

Haljala Ehituse objekti brigadir Vambola Järvala rääkis, et põnev avastus tuli ilmsiks siis, kui mehed paigaldasid sadeveetoru. “Arheoloog oli ka kaevamise juures ning kui nähtavale tulid esimesed lubjamördiga kivid, oli selge, et seal on mingi ehitis,” rääkis Järvala.

Linnuse direktor Aivar Ojavere ütles, et nad teadsid selle keldri olemasolust juba varem, seetõttu jälgiski kaevamisi muuseumi arheoloog Tõnno Jonuks.

Jonuks ütles, et seda linnuse kirdenurka pole just kuigi põhjalikult uuritud, mistõttu pakkus töö seal talle erilist huvi. “Vene ajal olid ehitajad kiiremad kui arheoloogid ning kultuurkiht veeti enne minema, kui arheoloogid kohale jõudsid,” ütles ta.

Jonuksi sõnul on kirdevärava ruumis kultuurkiht siiski alles. Mis puutub välja tulnud keldrisse, siis sellel on säilinud võlvikand ja ruumi põhjasein. “Võlv ise on sisse varistatud ja tundub, et see juhtus juba linnuse lõpuaegadel,” lisas Jonuks. Tema sõnul jääb see nurk siiski arheoloogide poolt puutumata, kuid edaspidi on võimalik, et see põhjalikumalt läbi vaadatakse. “Põnev oleks leida ka algne kultuurkiht sellest ajast, mil kelder oli kasutusel,” ütles Jonuks.

Niiöelda salakäikudest rääkides ütles Jonuks, et Eestis ei ole ühtegi linnust, kust mingi pikem maa-alune käik oleks välja tulnud. Linnuses käivad ettevalmistustööd suviseks hooajaks ning muud tööd.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti