sunnuntai 22. helmikuuta 2009

Vanalinnast leiti haruldane maalitud kivitahvel (1) 21.02.2009 15:15

Tallinna vanalinnas Vene tänaval asuva hoone restaureerimisel leiti harudlane kivitahvel, mis on pärit 1601. aastast.


Tallinnas Vene tänava 16 asuvast hoonest tulid restaureerimistööde käigus välja kitsas kivitahvel, mille ülemisel osal on näha maalitud naisfiguuri, kes hoiab käes kera, mille kohal on rist, rääkis kunstiajaloolane Jüri Kuuskemaa Kuku raadio saates «Memoria».

Kivitahvel on pärit aastast 1601 ning see aasta arv selgus teise akna juures nähtavale tulnud kiviplaadilt, millel on tekst ja peremärk.

Kuna leid on värske, siis pole uurijad jõudnud arhiivis kindlaks teha, kellele see peremärk kuulub. Teisel kivitahvlisse on uuristatud saksakeelne tekst, millest osa on säilinud. Paiguti on kivisse uuristatud tekstil säilinud ka kuld.

Kuuskemaa sõnul leiti haruldased kivitahvlid ruumist, mida nimetatakse dornse ehk peretuba. Ruumi uurimine jätkub järgmisel nädalal ning Kuuskemaa sõnul on alust loota, et sealt tuleb veel päevavalgele huvitavaid leide.

On teada, et ruumi lagi on hilisematel aastatel madalamaks toodud, kuid selle all on säilinud varasem talalagi, mille seisund pole veel teada. Samast ruumist on leitud ka mitmeis orvasid, millest osad on kinnimüüritud.

Töid juhendava Toivo Undritsa sõnul olevat tegu viimase viie aasta suurima leiuga vanalinnast. Vahepeal on leitud üksikuid detaile, aga sellist ansamblit, kus on säilinud kolm kunstipäraste vormistustega akent pole leitud.

Vene tänav 16 kuulub katoliku kogudusele.
Toimetas Hanneli Rudi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti