lauantai 6. kesäkuuta 2009

Soome lahe põhjast leiti haruldane allveelaev


Sama tüüpi allveelaev Tigr Tallinna sadamas.

Meremuuseumi uurimislaev Mare tuvastas hiljuti Soome lahe põhjast haruldase allveelaeva Jedinorog (Ükssarv) vraki, mis puhkab Tallinn-Helsingi liinil 85 meetri sügavusel.

Selliseid allveelaevu ehitati Esimese maailmasõja aastail nii Petrogradi Balti laevatehases kui Tallinna Noblessneri laevatehases (tänapäeva Meretehas) terve seeria.

Kolm seda tüüpi laeva hukkus sõja päevil Läänemere avarustel ja senini on neist leitud ainult Bars, mis tuli välja Rootsi vetes. Leidmata on veel Gepard ja Lvitsa.

Eesti merealalt leitud Jedinorog on teine laev sellest perioodist. Sõja üle elanud seda tüüpi allveelaevad on kõik lammutatud vanarauaks.

Eesti Meremuuseumi allveearheoloogia teaduri Vello Mässi sõnul peaks laeva juurde uue uurimiretke tegema ning selle korralikult läbi vaatama, filmima ja pildistama. Praegu allveelaevast fotosid tehtud pole, vaid on olemas üksnes külgvaate sonari kujutis.

Mäss meenutas 2003. aastal leitud Russalka vrakki, millest on tänaseks tehtud dokumentaalfilm. Seda on näidatud mitmel pool üle maailma, ainult mitte Eestis.

Mässi hinnangul poleks huvitava leiu veest välja tõstmine mõeldav. «See on liiga sügaval ja liiga kaua on aega mööda läinud,» lausus Mäss. «Metall on sooladega küllastunud ja üles tõstes roostetaks ta kiiresti.» Peale ülestõstmist peaks laeva korralikult konserveerima, kuid praegustes oludes poleks see mõeldav.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti