tiistai 26. helmikuuta 2013

Valdo Praust: Sõtke - Eesti Stonehenge


Sõtke - Eestimaine Stonehenge?
Tihtipeale näeb õhust asju, mida maa pealt ei näe - räägitakse aeroarheoloogiast ju lausa kui omaette teadusharust. Kui ma eelmisel nädalal seoses esinemisega Märjamaa kodulookonverentsil sealsekandi tähtsamaid ajaloolisi paiku Maa-Ameti kaardirakendusest üle vaatasin, olid rabatud - LIDARi kõrgusmudeli kohaselt on Sõtke muinaslinnuseks peetav ringvall täiesti veatult korrapärane ring läbimõõduga 77-78 meetrit. Olles ka muid muinaslinnuseid samade vahenditega vaadanud, julgen öelda, et see on Eestis täiesti ainulaadne objekt - kõikide ülejäänud muinaslinnuste põhiplaan on ebakorrapärane ja järgib tihti loodusliku kõrgendiku kuju.
Kuna kaitse-ehituse juures selline piinliku geomeetrilise täpsuse vajadus puudub, on minu meelest loogiline, et tegu on olnud kas muinasaegse kultuskoha või koguni kalendri/observatooriumiga, sest taevakehade liikumise jälgimine vajab sellist korrapärast ringi. Ehk siis tegu võiks olla millegi sellisega, mille tuntuim esindaja on Stonehenge Inglismaal?
Kuna ma pole ühestki senisest kirjeldusest (sh linnuse kirjeldus kultuurimälesytiste Riiklikus Registris) seda omadust välja lugenud, on mul tunne, et Sõtke linnusele pole ajaloolased niiviisi (senini) otsa vaadanud...
— at Sõtke linnus .

Arheoloog Sõtke linnusest: ringi saavutamine tasasel maal on väga lihtne

 

 

3 kommenttia:

  1. Vana tõde: kui arheoloogilisel leiul muud otstarvet ei teata olevat, on see kindlasti kultusobjekt ;) (allikas: Bluffer's Guide to Archaeology)

    VastaaPoista
  2. Ja tuletõrjujad ütlevad samas olukorras, et tulekahju põhjuseks oli elektrilühis.

    asjadest

    VastaaPoista
  3. Ega enne selgust ei saa kuni seal pole kaevamisi tehtud ;)Mulle meeldib kuidas Praust LIDARIga mälestisi uurib.

    VastaaPoista