tiistai 16. syyskuuta 2008

Hiiglasliku uinunud Buddha kuju otsing jätkub täie hooga

16. september 2008
Autor: Heiki Suurkask
Foto: Scanpix

Talibani hävitatud Buddha kujude lähedalt loodetakse leida veelgi suuremat kuju.

Afganistani arheoloog Zemarzyali Tarzi võis võidutseda, teatades eelmisel nädalal 19-meetrise lamava Buddha kuju leidmisest kahe kilomeetri kaugusel Bamiani mäenõlvast, kus veel seitse aastat tagasi seisid hiiglaslikud Buddha kujud. Kuid samal ajal oli see talle ka paras pettumus. Legendaarne 300 meetri pikkune lamav Buddha kuju ootab tema arvates ikka veel leidmist.

Millalgi 630. aasta paiku külastas tollasel Siiditeel paiknenud Bamiani pühapaiku Hiina palverändur Xuanzang ja kirjeldas kahte tänapäevani tuntud seisvat Buddha kuju, mis olid mäekülge uuristatud, ja veel kolmandat, nendestki suuremat lamavat kuju.

Mis sai lamavast hiiglaslikust Buddha kujust, ei oska keegi öelda, seni elab vaid legend. Tarzi on sellele pähklile kulutanud suurema osa oma elust. Nüüd tahab ta asuda Talibani hävitatud kujusid taastama, kuid UNESCO ei suuda leida sobivat restaureerimismeetodit. Tarzi loodab siiski alustada vähemalt äsja välja kaevatud lamava Buddha kujust.

“Enamik selle osasid on kahjustatud. Me leidsime ülemise osa paremast käest, kuni küünarnukini, ning ta kaela ja õlad, kuid pea on katki, sest vesi on seda kahjustanud. Ometigi on padi ideaalses seisukorras,” teatas 69-aastane arheoloog.

38 ja 55 meetrit kõrged seisvad Buddha kujud püstitati 6. sajandil, kui kohalik budistlik kloostrite linnak üritas end hinduismi pealetungi vastu kindlustada. Hävingu tõi kujudele aga islam. 17. sajandil tulistati neid kahuritest ja 2001. aastal lasi Taliban nad õhku.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti