keskiviikko 10. syyskuuta 2008

Tallinn kavatseb kiviaegsed leiud Vabaduse väljakul eksponeerida


Tallinna abilinnapea Taavi Aasa sõnul peavad linnajuhid plaani eksponeerida Vabaduse väljaku kaevamistel tehtud kiviaegsed leiud tulevases maa-aluses jalakäijate alas.

Osaliselt klaaskatusega kaetud jalakäijate maa-alune ala hakkab pärast Väljaku ümberehitust ulatuma Vabaduse platsi ehk kunagise maapealse autoparkla teepoolsest servast kuni kahe sõidusuuna vahelisele alale, kust arheoloogid kaevamiste käigus ka kiviaegseid leide tegid.

«Võimalik, et hakkame neid leide kuidagi klaaskatuse all eksponeerima,» lausus abilinnapea. «Seal on piisavalt ruumi nii mingi kultuurilise tegevuse jaoks kui ka ekspositsiooni jaoks.»

Arheoloogid leidsid Vabaduse väljaku kahe sõidusuuna vahelt eelmisel nädalal jälgi kiviaja inimeste tegevusest ning leidude vanus küündis umbes 6000 aastani. Agu EMSi arheoloog Villu Kadakas on varem Postimehe öelnud, et tõenäoliselt on tegemist küttide ja kalastajate ajutise peatuskohaga.

Leitud on vanu potikilde ning lõkkekohtasid. Ligikaudu kuus tuhat aastat tagasi ulatus meri Tallinna linnavalitsuse praeguse hooneni ning enamik Vabaduse väljakust oli vee all, mistõttu asus vana peatuskoht tõenäoliselt mere ääres.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti