maanantai 13. lokakuuta 2008

Kõnnitee laiendamisel jõuti võlvkeldrisse


Nädala algul ( 15.08.08 ) sattusid töömehed Valgas Riia tänaval kõnnitee süvendit kaevates kolmele keldriavale, mis viisid suurde käikudega võlvkeldrisse.

Leid oli üllatuseks ka tühjalt seisva krundi omanikule. "Punasest tellisest kõrged võlvlaed on hästi säilinud ning põrand on kuiv, ei mingit niiskust. Astudes tõusis paks tolmukord jala alt lendu. Ükskõik, mis funktsioon neil ruumidel ka olnud on, moosipurgid ja kartuli võiks sinna südamerahuga talveks sisse viia," rääkis köiega maa-alla laskunud tee-ehitaja Arturs Klavinš.

Osaühingu Valga Teed töömeeste teada pole Riia tänava krundil juba kümneid aastaid hoonet olnud, varem asunud seal mööblikauplus. Kui suur võlvkelder on, ei osata hetkel veel täpselt öelda, sest selle mitme pika käigu lõpud on kinni müüritud.

"Kes see nüüd oskab arvata, mis siin olla võis, aga elumaja keldri kohta on kuidagi uhke, suur ja käigurohke. Ajaloolist hõngu annab, ja kui mitte rohkem, siis 150 aastat võiks sel vanust olla," arvas Klavinš. Võlvkeldri ja käikude kivid ise võivad pärit olla ka muinsuskaitse all olevast Tsirguliina või Valga tellisetehasest.

Muinsuskaitseameti Valgamaa vaneminspektor Mari-Liis Paris ei oska veel täpsemaid kommentaare anda, kuid tema sõnul on üsna tõenäoline, et tegu võib olla ka kunagise suurema maja uhkema võlvkeldriga: "Küll võib öelda, et piirkond pakub arheoloogidele huvi, eriti selle kiriku- ja kabelipoolne ala."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti