lauantai 18. kesäkuuta 2011

Mida sõid roomlased?


www.elu24.ee 15.06.2011

Herculaneum

Foto: wordpress.com

Briti ja Itaalia arheoloogide sõnul olid roomlaste igapäevamenüüs sellised toiduained nagu unihiired, merisiilikud ja värsked viigimarjad.

Arheoloogid tegid Vesuuvi vulkaani purskes 79. aastal pKr tuhakihi alla mattunud Herculaneumis väljakaevamisi ja avastasid sealt suure jääkidemahuti, kirjutab The Telegraph.

Jääkide- ja väljaheitemahuti avastati üürikvartali jäänustest.

Lisaks sellel leiti ka sadu esemeid nagu pronksmündid, vääriskivid, luust kammid ning jumal Merkuuri pildiga kuldsõrmus. Samuti palju nõukilde.

Arheoloogide sõnul elas üürimajadeblokis umbes 150 kesk- ja alamklassi kuulunud inimest.

Leiu uurimine näitas, et roomlaste menüü oli seniarvatust mitmekesisem.

Vanade roomlaste söögilaual oli regulaarselt kala, okkalised merisiilikud, viigimarjad, kreeka pähklid, munad ja oliivid. Oliivikive kasutati näiteks kütmiseks.

Arheoloogide sõnul oli iga korteri köök ja latriin ehk WC šahtide kaudu ühenduses suure mahutiga.

Septiline mahuti oli kolme meetri kõrgune tunnel, mis laius majadebloki all. Arheoloogid jõudsid selle jälile juhuslikult, otsides üleujutusvett ära juhtivat torustikku.

«Leidsime jäänustemahuti, mis on lausa kullaauk. Lisaks igapäevastele esemetele andis see võimaluse saada ülevaade, mida tollased inimesed sõid,» lausus Herculaneumi säilitamise projekti juht Andrew Wallace-Hadrill.

Wallace-Hadrilli sõnul oli roomlaste menüü mõnevõrra üllatav.

«Leidsime mereandide jäänuste kõrval ka suures kohuses viigimarjade seemneid. Vanad roomlased pidasid au sees unihiire liha. Nende pisikeste loomade rasva ajamiseks olid erilised puurid,» lisas arheoloog.

Näitust Herculaneumi leidudest saab näha 2013. aastal Briti muuseumis.

Arheoloogide uuringuid rahastab USA miljardär David Packard, kes on firma Hewlett-Packard kaasasutaja vanim poeg. Ta andis Herculaneumi uurimiseks 15 miljonit eurot.

Toimetas Inna-Katrin Hein

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti