tiistai 14. kesäkuuta 2011

Vaarao Tutanhamon maeti kiirustades?


www.elu24.ee 10.06.2011

Tutanhamoni haud Luxoris Kuningate orus

Foto: Scanpix

Teadlased avastasid Vana-Egiptuse vaarao Tutahamoni matmispaigast kummalised pruunid laigud.

Uuring näitas, et need laigud on tekitatud juba iidsel ajal mikroobide poolt, kirjutab Live Science.

USA Harvardi ülikooli mikrobioloogi Ralph Mitchelli sõnul näitavad need hauakahjustused, et poiss-vaarao võidi matta kiirustades.

Egiptuse antiigiamet pöördus Harvardi teadlase Mitchelli poole pärast seda, kui need pruunid laigud leiti. Esialgu arvati, et need on nüüdsest ajast ning kahjustavad hauda.

Mitchell tegi hauast leitud mikroobidele nii mikrobioloogilise kui DNA-analüüsi. Uurija sõnul on need müstilised plekid hauakambri seinavärvis väga sügaval.

USA konserveerijad tegid kindlaks, et need laigud sisaldavad melaniini. See aine tekib seente ja mõnikord ka bakterite elutegevuse tagajärjel.

Uurijad ei ole hauakambri laikudelt elusaid baktereid leidnud. Pole teada, mis liiki need iidsed bakterid olid.

«Meie uuring näitas, et need laigud tekitanud mikroobid on ammu surnud,» lausus laboritöötaja Archana Vasnathakumar.

Need pruunid plekid on näha ka 1922. aastal tehtud fotodel, mil see hauakamber avastati ja avati. 89 aasta jooksul ei ole need plekid muutunud.

Arvatakse, et need laigud võivad anda uut informatsiooni vaarao Tutanhamoni surma kohta.

18. dünastia noor vaarao suri, kui ta oli hilises teismeliseas. Siiani ei ole teada, mis oli tema surma põhjuseks. Välja on käidud mitmeid teooriaid – peahaav, jala mädanemine, malaaria, aneemia või siis mitme haiguse kombinatsioon.

«Vaarao Tutanhamon suri ootamatult ja väga noorelt. Selle tõttu ei jõutud ta matmispaika korralikult ette valmistada. Meie oletus on, et seinamaalide värv ei olnud veel kuivanud, kui haud suleti,» selgitasid arheoloogid.

Värvist tekkinud niiskus, hauapanusena kaasa pandud toit ja viiruk lõid bakterite paljunemiseks soodsa keskkonna. Lõpuks kõik lihtsalt kuivas.

Iidseid mikroobe seintelt ei eemaldata, kuna need ei kujuta ohtu.

Tutanhamoni haud asub Luxoris Kuningate orus.

Toimetas Inna-Katrin Hein

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti