sunnuntai 6. marraskuuta 2011

Kuressaare hakkab digitaliseerima aastasadu vanu linnakaarte


www.saartehaal.ee 05.11.2011

Raul Vinni

Andmaks linnaruumi arengust paremat ülevaadet, on Kuressaare linnavalitsus alustanud vanade linnakaartide digitaliseerimist ja oma kodulehele ülespanekut.

Linnaarhitekt Hannes Koppeli (fotol) sõnul on see oma elukoha kohta info saamiseks abiks nii linnakodanikule kui ka linnaplaneerijatele. “Nende kaartide vaatamine on justkui Pompei varemetel jalutamine,” märkis Koppel.
Linnageodeet Veiko Viili sõnul on plaanis üles panna 7 kaarti ajavahemikust 1641 kuni 1980-ndad aastad. “Kahju, et pole suutnud leida linna plaani ajast, kui linnaõigused 1563 saadi,” märkis Viil.

Aastad, mille kohta on kaardid olemas, on Viili sõnul 1641 (linnus), 1681, 1786, 20. saj algus, 1920-ndad, 1935–1939 (täiendatud nõukogude ajal) ja 1980-ndad. Praegu on linna veebilehel üleval kaks erineva mõõtkavaga kaarti aastatest 1935–1939.

Linnageodeedi sõnul on kaartide arvutile “söödavaks” tegemisel mitu eesmärki: “Valdavalt annab see võimaluse teha eeltööd. Ehk kui kedagi nende kaartide osas midagi huvitab, siis saab ta nendega tutvuda ning kui sealt midagi kasutada tahetakse, siis me saadame plaani või väljavõtte soovitud kohast.”

Viili sõnul sobib selline lahendus inimestele, kel on paiga vastu huvi, kuid päris teadustööd selle nimel teha ei taha. Täpset kuupäeva, millal kõik kaardid tutvumiseks näha on, Veiko Viil öelda ei osanud. Seda seetõttu, et kaartidega tegeletakse linnavalitsuses n-ö igapäevaste tööülesannete kõrvalt.

Linnaarhitekt Hannes Koppel tõi ühe näite, kus on kaardist ka kasu olnud, oma majapidamise kohta. “Nimelt on Suur-Sadama krundil tänaseks korralikult songitud. Aastakümnetega on hoovipind muljetavaldavalt tõusnud. Esimese sammuna lasin krundilt ära viia ligi 50 m3 mulda, tänu millele hoovipind langes ca 20–30 cm. Osa hoovist on kaetud munakivikatendiga.

Hästi säilinud munakivipind vajab vaid harjaga puhastamist ja on täiesti käidav. Paljandusid ka 19. saj alguse kivimaja müürid. Kaardilt nähtub veelgi põnevat, mida pole veel otsida jõudnud. Nimelt on krundil näidatud kaevukoht, mis peaks tänu kaardi täpsusastmele üsna lihtsasti leitav olema,” rääkis Koppel.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti