tiistai 4. syyskuuta 2012

Mida peidavad endas kirikud?

www.eestielu.delfi.ee ( Kadrina )

26.08.2012

Enn Mälgand

Kadrina kirik vanal postkaardil. Foto: vesipapp

Sakraalhoonete ehitamise ajalugu ulatub inimkonna algaegadesse. Seepärast pole ka mingi ime, et nende rajamise saladused on jäänud ka nondesse iidsetesse aegadesse. Huvi kirikute sisemuse vastu on kasvanud.

Kaasaegne tehnika ja vastava ettevalmistusega spetsialistid on avanud paljude kirikute seintele „peidetud" maalingud, tekstid, freskod jm.
Muinsuskaitse ameti ja Eesti Kunstiakadeemia muinsuskaitse ja restaureerimise osakonna poolt on käimas kirikute dokumenteerimine ning uuringute tegemine, et välja selgitada aegade jooksul kiriku võlvidele, seintele ja mujale jäädvustatud maalingud.  

6. augustist töötas Kadrina kirikus nädalapäevad grupp kunstiakadeemia II kursuse tudengeid õppejõu Ilkka Hiiopi juhendamisel. Millest rääkis juhendaja Ilkka Hiiop, sellest lühidalt alljärgnevas jutuajamises.
 
Kõik kantakse andmebaasi 

 „Projekt, millega me tegeleme, on üle 6 aasta vana. Pühakodade projekti raames loome digitaalset andmebaasi, kuhu me kanname iga aasta ühe maakonna kirikute informatsiooni. Praegu oleme Lääne-Virumaa kirikutes so keskaegse algupäraga kihelkonna kirikutes. Me kirjeldame kirikuid, pildistame ja dokumenteerime. Üks kirik on meil alati see keskus, kus me viime läbi siseviimistluse uuringud. Möödunud aastal tegime põhjalikud uuringud Koeru kirikus, kus leidsime hulgaliselt keskaegseid maalinguid.
Sel aastal on meie uurimise all Kadrina kirik, kus juba Villem Raam on omal ajal uuringuid teinud, näiteks selle akna kõrval (ta näitab üles põhjapoolse akna suunas). Nüüd me vaatamegi, kui palju neid maalinguid veel on teiste akende juures. See on meie uuringu laiem mõte," rääkis Hiiop. Sai vaadata, kuidas kunstitudeng kõrgel redelil töötades avas maalingu detaile. See töö nõuab kannatlikkust ja on üpris kallis. 

Kust pärineb teave maalingute asukohast? 

 „Oleme selle teemaga juba nii palju tegelenud, teame kohti, kus on ühel keskaegsel kirikul maalingud. Nendeks kohtadeks on võlvid, võlvi kannad, akende ümbrus, erinevate avade ümbruses jm. Kadrinas on omaette eesmärgiks uurida üht kindlat piirkonda, kus on Kristuse kuju, krutsifi ks, inglid. Leidsime, et Kadrina kirikus on ajaloolisi krohve ja lubjakihte üsna vähe. Akende juurest on ajalooline lubjakiht maha löödud ja asendatud uue krohviga. Maalingud on kahekihilised: pealmises kihis on baroksseid aknaalusmaalinguid. Altari taga tuvastasime maalinguid, mida varem ei teatud.
See osa on päris põnev edasiseks uurimiseks," pajatas kunstiõppejõud asjust, mis tavakodanikule võivad üsna kauged jutud olla. Sõdade ja ümberehituste tagajärjel on kirikute sisemuses nii mõndagi olulist asja muudetud, teadlaste asi on õppida vahet tegema originaali ja tehisliku teostuse vahel.
Selle tarvis need täppisuuringud ongi. Pildil: Ilkka Hiiop kiriku maalinguid tutvustamas.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti