lauantai 24. heinäkuuta 2010

Ehitaja asub muuseumi müüride kallale


www.parnupostimees.ee 23.07.2010

Tõnu Kann, reporter

Vanast majast tänapäevase muuseumi ehitamine on keerukas ettevõtmine, mistõttu Pärnu muuseumi direktoril Aldur Vungil ja projektijuht Urmas Veskimeistril on, mille üle aru pidada.

Foto: Hille Rokk

Pärnu uus muuseumihoone, mida on oodatud pool sajandit ja mille ehitusest on räägitud üle kümne aasta, ehitatakse Aida tänavale vana kaubaaida müüride vahele.


Müürid vanast kaubahoonest praegu veel ainult järel ongi. Kuigi ehitustegevus vältab juba seitsmendat nädalat, pole muuseumi ehitusse müüritud ainsatki kivi, sest siiamaani on tegeldud peamiselt olemasoleva lammutamisega.

Majalt on kistud vana katus, lõhutud esimese ja teise korruse vahelaed ning osaliselt esimese korruse põrand, nii et päikest saab nüüd ligi 140aastase maja keldergi.

Eile pidasid muuseumimaja töötandril nõu riigipoolne ehituse tellija, Pärnu muuseumi direktor Aldur Vunk, peatöövõtja Eston Ehituse projektijuht Urmas Veskimeister ja ehitusjärelevalve ametnikud Kalev Päit ja Peeter Öpik.

Aru pidada on vaja, sest nagu mehed ütlesid, on vana maja tänapäevaseks muuseumiks ehitamine keeruline ja nõudlik ettevõtmine, kus tuleb aeg-ajalt ette üllatusi.

Õnneks on ehitusjuhtidel vana maja uueks ehitamise kogemusi. Nii projektijuht Veskimeistril kui objekti töödejuhatajal Aivar Eljandil on seljataga Tallinnas muinsuskaitsealuse vana Magasini tänava haiglahoone ateljeeks-kortermajaks ehitamine. Muinsuskaitsealuse objekti ehitamise kogemust nõuti ehitaja leidmiseks korraldatud riigihanke tingimustes.

Aida 3 ümberehitusprojekt näeb ette vanade müüride säilitamise, sealjuures rõhutas Vunk, et ka maja interjööris püütakse vana hoone olustikku alles jätta nii palju kui võimalik.

“Meile on interjööriolustiku säilitamine tähtis,” rõhutas muuseumi direktor.

Kuigi maja pole objektina muinsuskaitse all, asub see siiski Pärnu muinsuskaitsealas, mistõttu on ehitusel muinsuskaitseline järelevalve ja muinsuskaitseameti kooskõlastused vajalikud.

Praegu teevad muuseumi direktorile muret praod maja kontserdimajapoolses müüris ja väljapoole kaarduma hakanud seinaosa.

“See ei saa küll niimoodi jääda,” märkis Vunk nõudlikult. “Muuseumi fassaad peab korralik välja nägema.”

Kuigi maja vana ilme säilitatakse, tehakse müürid kenasti korda, mitte ei jää rääma, nagu need on praegu. “Ilus maja tuleb,” kinnitas projektijuht Veskimeister.

Muuseumi piduliku avamise päevaks on pakutud 23. veebruar 2012. Ehitustööga lubasid ehitajad valmis jõuda tulevaks suveks, sealt edasi tuleb muuseumi töömahukas kolimine ja uue ekspositsiooni ülesseadmine.

“Osaliselt saame ekspositsiooni avada küll juba varem, kuid muuseumi kui terviku avamine on plaanitud 2012. aasta algusse,” lubas muuseumi direktor.

Ehitus läheb maksma ligikaudu 35 miljonit krooni, koos kolimise ja uue ekspositsiooniga võib uus Pärnu muuseumimaja maksma minna praegu veel kehtivas rahas 50 miljonit krooni.

Pärnu muuseum on riigimuuseum ja kultuuriministeeriumi haldusalas.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti