lauantai 24. heinäkuuta 2010

USAs oli oma «Stonehenge»?


www.postimees.ee 23.07.2010

USAs oli oma «Stonehenge»? Fotol on tseremoniaalpaiga rekonstruktsioon

Foto: wikipedia.org



USAs Cincinnati osariigis Ohio lähedastel väljakaevamistel leiti 2000-aasta vanune tseremoniaalpaik.


Arheoloogide sõnul võis seal kunagi olla puidust ehitis, mis meenutas Briti saarte kuulsat megaliitehitist Stonehenge`i, kirjutab National Geographic.

«Sealne ehitis oli rajatud nii, et selle abil sai astronoomilisi vaatlusi teha. Postidest ümbritsetud ringi läbimõõt oli 57 meetrit,» laususid arheoloogid.

Tänapäevaks on alles jäänud ainult postiaugud, mille diameeter on 30 sentimeetrit ja sügavus ligi üks meeter. Oletatakse, et postid olid teineteisest 3 – 4 meetri kaugusel. Maapind pandud poste toetasid suured lubjakivikamakad.

Arheoloogide sõnul oli lubjakivi vedamine 1,6 kilomeetri kauguselt ning 76-meetrisele mäele paigutamine keerukas ettevõtmine.

Ringi keskelt leiti inimtegevuse jäänuseid – loomaluid ja potikilde ning lõkkejälgi.

Koht kannab ametlikku nime Moorehead Circle, kuid arheoloogid kutsuvad seda parema meelega Woodhenge`iks.

Teadlaste sõnul rajasid selle Hopwelli kultuuri esindajad. See kultuur domineeris Põhja-Ameerika keskläänes ja idaosas 1 – 900 pKr.

Hopwelli kultuuris ei tuntud labidat, vaid kaevamiseks kasutati loomaluid ja terava otsaga puitu.

«Võib oletada, et see ehitis ei olnud mõeldud väga pikaajaliseks kasutamiseks. Kümne aastaga võisid need puidust postid ära mädaneda ning paigast kukkuda,» selgitasid arheoloogid.

Arheoloogid tegid rekonstruktsiooni, milline see kohalik Woodhenge välja näha võis ning uurivad, kas sel on kuulsa Stonehenge`iga sarnasusi.

Toimetas Inna-Katrin Hein

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti