sunnuntai 4. syyskuuta 2011

VIDEO: Tartu Peetri kiriku tornist leiti 108 aastane silinder


www.reporter.ee 29.08.2011

Klikka pealkirjal, et vaadata videoklippi!

Tartu Peetri kirikut renoveerivad töömehed leidsid möödunud nädalal kirikutorni tipus asuva metallist muna seest silindri, mis oli seal oma aega oodanud täpset 108 aastat. Täna avati silinder pidulikult, et näha, kas ka sinna sisse pandu suutis tänase päeva ära oodata.

Tornikiivri munast koorusid ürikud

www.postimees.ee 29.08.2011

Peetri kiriku tornimuna ja sellele toetunud rist pärast allatoomist.

Foto: Merike Lill

Möödunud nädalal võtsid Tartu Peetri kiriku katust remontivad töömehed alla tornitipus asunud metallist muna, mis ei olnud päris tühi. Täna tehti muna lahti.

Enam kui 100 aastat Tartu kohal kõrgunud tornimunast pudenes välja veekindlalt suletud metallist silinder. Selle sees oli omakorda klaasist silinder, mille lahtisaamine nõudis vaeva, kuna kork oli hoolikalt vahaga kinni liimitud. Küünla peal soojendamise järel õnnestus silindri kaas avada.

Klaasi sisse oli pandud Peetri koguduse esimese õpetaja Wilhelm Gottfried Eisenschmidti kirjutatud saksakeelne koguduse kroonika. Lisaks sellele leidus tulevastele põlvedele tornitippu peidetud ürikus veel nimekiri koguduse liikmetega. Samuti tolleaegseid ajalehti ning ajakirju.

Peetri kirik sai valmis 1884. aastal, kuid et kogudusel nappis raha, pandi kirikule torn püsti alles 1903. aastal. Teises maailmasõjas sai kiriku torn kannatada ning vajus päris viltu. Ometi taastati see ilma tornimuna avamata.

Sel suvel vahetatakse Peetri kiriku katust ning uue katte saab ka kirikutorn. Vana torni otsas asunud muna võeti alla 23. augustil.

Parasjagu on valmimas uus metallist muna, mis tõstetakse torni tippu pärast remonti. Mida plaanib kogudus asetada uue tornikupli sisse, seda loe homsest Tartu Postimehest.

Toimetas Risto Mets

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti