perjantai 11. marraskuuta 2011

Liibüast leiti iidsed kõrbelossid


http://teadus.err.ee/artikkel?id=5681&cat=1 11.11.2011

Toimetas Laur Kanger

Arheoloogid leidsid Liibüa kõrbest iidse tsivilisatsiooni kindluselaadsete rajatiste varemed. Tegemist on tõenäoliselt garamandide hõimude maadega, mille lähem uurimine võib piirkonna ajaloo ümber kirjutada, teatab Leicesteri ülikooli arheoloogiaprofessor David Mattingly.



Gadaffi režiimi kukutamine võimaldab ajaloolastel senisest põhjalikumalt asuda uurima Liibüa islamieelset ajalugu. Satelliidipiltidelt ja õhust tehtud fotodelt avastati keset kõige eluvaenulikumat kõrbeosa sadakond kindlustustega talu, küla ja linna. Nende kunagiste asunduste vanus ulatub aastatesse 1-500.


Kindluselaadsete rajatiste mudatellistest seinad on tänase päevani kuni nelja meetri kõrgused. Samast on leitud ka kivikuhilatega tähistatud matmispaiku, põlluasemeid, kaeve ja väga keerukaid niisutussüsteeme.


Vähetuntud garamandid

Nende asunduste rajajateks peetakse garamandide hõime. Esimesed teated sellest tsivilisatsioonist pärinevad tuhande aasta tagant enne meie ajaarvamist. Kirjalikud allikad märgivad neid esimest korda 500 aastat hiljem.


Tegemist oli rahvaga, kelle elustiil ja kultuur oli palju kõrgemalt arenenud, kui senised ajalooallikad seda väidavad. Seda enam, et suurema osa allikatest on kirja pannud roomlased, kelle impeeriumi naabriteks garamandid olid. Seepärast on neid kirjeldatud ka valdavalt kui barbareid, kellest oli alailma ainult suurt tüli.


Hiljutised uuringud on aga kindlaks teinud, et garamandidel oli oma riigikorraldus koos kirja, kunsti ja tehnoloogiaga. Valdavalt oaasides farmeritena tegutsevad hõimud olid niisutussüsteemide rajamisel suurepärased insenerid. Ühtlasi olid nad esimesed, kes rajasid Sahara kõrbe läbivad kaubandussuhted.


Arvatavalt leidis nende ühiskond lõpu 1500 aasta eest. Põhjuseks võis olla nii kliimamuutus kui ka elutähtsate veevarude ammendumine.


Mattingly sõnul olid just garamandide linnad esimesed Liibüa aladel elanud põlisrahvaste asundused, seega Liibüa ajaloo seisukohalt väga olulised.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti