sunnuntai 15. tammikuuta 2012

Kuressaare tänavad ristiti 1909 venekeelsete nimedega


www.saartehaal.ee 05.12.2011

ESINDUSHOTELL: Veel sajand tagasi asus Kuressaare moodsaim hotell St Petersburg Tolli tänaval (pildil paremal rõdudega hoone). Pärast I maailmasõja algust, kui Saksamaa kuulutas Venemaale 1914. aasta augustis sõja ja Peterburist sai Petrograd, nimetati see ümber hotell Central’iks. Omal ajal oli hotelli aadress Tolli 4. Praeguseks on hoonet aga kõvasti ümber ehitatud ja selle aadress on Tolli 16. Taamal üle tee on näha kaupmeeste klubi Salon-Lokal. See hoone on hävinud ja praegu asub selle koha peal Eesti Energia Kuressaare esindus.

Foto: Erakogu

Campenhauseni ajal pandud saksakeelsed tänavanimed jäid muutmata enam kui sajandiks, osa neist unustati ja kadusid käibelt. Venestamise käigus tõlgiti nimed kas vene keelde, muudeti või kadusid üldse käibelt. Tänavanurkadele ilmusid ükskeelsed sildid.

Uute tänavanimede panekul ei võetud alati arvesse etümoloogiat ja kohalikku eripära, linna toponüümikasse tekkis vene mõttelaad (näiteks Nikolai, Tolstoi, Puškini ja Romanovite tänav, aga ka Slupi ja Ruubi ragatk) ja rahvusvaheline mõõde (näiteks Transvaali tänav seoses buuride vabadusvõitlusega, Port Arturi kohvik seoses Vene sõjalaevastiku uue tugipunktiga Hiinalt vallutatud maal).

Püha maantee ja Karja tänav jäeti loetelust välja, sest need ei asunud linnasarases, vaid Suuremõisa maal. Loode maantee rajati 19. sajandi keskel ja viis Loode sadamasse, see oli toona linnamaa.

Preestri (Priester Gaße), Kõrtsi (Schenck Gaße), Kaagi (Pranger Gäßchen) ja Tagatänaval (Hinter Gaße) muudeti nime. Turu (Markt Gaße) ja Kivi tänaval (Stein Gäßchen) muudeti asukohta.

Tänavanimede loetelust kadusid Saunikute põiktänav (Badstüber Gäßchen), Mõisatänav (Schulzenhofs Gaße), Vaeste põik (Armen Gäßchen), Ranna (Strand Gaße), Lühike (Kurtze Gäßchen), Savi (Lehm Gaße), Tiigi (Schmester Gäßchen), Kaarma (Carmelsche Gäßchen), Põik (Quer Gäßchen) ja Toomtänav (Duhm Gaße).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti