maanantai 7. toukokuuta 2012

Millised nägid välja Kleopatra ja Marcus Antoniuse kaksikud?

www.elu24.ee 23.04.2012

Egiptuse kuninganna Kleopatra ja ta kallima, Rooma väejuhi Marcus Antoniuse kaksikute laste kohta saadi uut informatsiooni.

Nimelt leiti Kairost Egiptuse muuseumi kogudest Alexander Heliose ja Cleopatra Selene kaksikkuju, edastab Live Science.
See kuju avastati 1918. aastal Niiluse läänekaldas asuvas Dendras olevast templist, kuid ei seostatud vana-Egiptuse hellenistliku kuninganna Kleopatraga VII-daga.
Egiptuse muuseumis on kaksikuju kirjas kui museaal JE 46278. Ka on kujul märke, et see võis olla kinnitatud kuskile seinale.
«Tegemist on kahte last kujutava kaksikkujuga. Neil on käed teineteise õlal, teises käes aga maod,» selgitas Itaalia arheoloogianõukogu egüptoloog Giuseppina Capriotti.
Ikonograafilise ja kujude stiili analüüs näitas, et need kujutavad Kleopatra ja Marcus Antoniuse kaksikuid – poega ja tütart.
Capriotti rõhutas, et poisikujul on peakohal päike ja tüdrukujul kuu. Kaks kobra aga kujutavad samuti päikest ja kuud. Mõlema lapse kujul on ka Horuse silm, mis on Egiptuse kunstis väga levinud kujund.
«Kahjuks ei ole lastekujude näod hästi säilinud. Kuid poissi on kujutatud lokkis juustega ning paremal peapoolel on pats. Tüdrukul on aga Egiptuse Ptolmaioste suguvõsa võimuloleku ajal naistel olnud klassikalist niinimetatud melonisoeng,» selgitas Capriotti.
Uurijad võrdlesid lastekujusid teiste Ptolemaioste ajastu skulptuuridega.
«Skulptuurivõrdlus näitas, et neil on palju ühiseid jooni. Ptolemaioste ajastu skulptuuridel on ümarad näod ja suured silmad,» lausus Capriotti.
Asjatundjate arvates loodi kaksikutekuju Ptolemaioste ajastu lõpul. Marcus Antonius tunnistas Egiptuse kuninganna Kleopatraga saadud lapsi 37. aastal eKr.
Need kaksikud ei olnud Kleopatra esimesed lapsed. 47. aastal eKr. sai ta poja Rooma väejuhi Julius Caesariga. See poeg kandis nime Cesarion.  36. aastal eKr. sünnitas Kleopatra Marcus Antoniusele veel ühe poja Ptolemaius Philadelphuse.
Kaksikud nägid ilmavalgust 40. aastal eKr. Isa tunnistas lapsi alles kolm aastat pärast nende sündi. Kleopatra järgnes koos lastega Markus Antoniusele tänapäeva Türgi alal asuvasse Antiookiasse. Seal said lapsed endale nimeks Alexander Helios (Päike) ja Cleopatra Selene (Kuu).
Teadlaste sõnul anti lastele taevased lisanimed selle tõttu, et nad olid kaksikud. Päikest ja Kuud peeti iidses maailmas ka omamoodi kaksikuteks. Vanas-Egiptuses peeti Kuud meessooga seotuks, kuid lastekujudel on vastupidi, vastavalt Vana-Kreeka traditsioonile.
Kleopatra ja Markus Antonius tegid 30. aastal eKr. enesetapu.
Poja Caesarioni lasi Rooma tulevane keiser Octavianus tappa. Ülejäänud kolm last olevat aga ellu jäetud.
Cleopatra Selene ja Alexander Helios, kes olid siis kümneaastased ning Ptolemaios Philadelphus, kes oli siis neljane, viidi Rooma, kus nende eest hoolitses Marcus Antoniuse tegelik naine Octavia.
Paar aastat hiljem kaovad Alexander Helios ja Ptolemaios Philadelphus jälgi jätmata. Alles jääb vaid Cleopatra Selene. Täiskasvanuna abiellub ta Mauretaania kuninga Juba II-ga. Ta sai vähemalt ühe lapse, poja, kellele ta oma venna auks andis nimeks Ptolemaios Philadelphus.
Ka on Clepatra Selene kujutis koos oma mehe Juba kujutisega müntidel, mis tähendab seda, et nad olid võrdsed valitsejad.
 
 
Toimetas Inna-Katrin Hein


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti