perjantai 27. elokuuta 2010

Torutööd tõid Tartus lagedale Maarja kiriku müürid


www.tartupostimees.ee 23.08.2010

Jüri Saar, reporter

Jupp kunagise Maarja kiriku müürist.

Foto: Andres Ehrenpreis

Jakobi tänaval on juba nädalapäevad päevavalgel olnud nurk keskaegsest Maarja kirikust, mille krundile kahesaja aasta eest rajati Tartu ülikooli peahoone. Massiivse müüri ülemine ots asub mõnikümmend sentimeetrit tänavapinnast allpool, müüril võib kõrgust olla paari meetri jagu.

Arheoloog Raido Roog rääkis, et neil päevil on kirikumüüri plaanis veelgi ulatuslikumalt välja puhastada. Et Maarja kirik selles kohas oli, pole kellelegi üllatus, aga huvitav on Roogi meelest näha täpset asukohta. Peahoone krundilt ulatub välja kiriku vundamendi nurk, suuremalt jaolt on kiriku asukoht jäänud peahoone alla.

Arheoloog rääkis, et kindlasti on müürid päevavalgele tulnud ka nõukogude perioodil, sest neist on läbi ehitatud gaasitoru. Nüüd teevad müürid aga peavalu sademeveetorustiku ehitajale, sest müüri lammutada ei ole lubatud, torustiku tarbeks tuleb ilmselt müüri ava puurida või viia toru läbi müüri alt.

Roog kõneles veel, et senised kaevamised kiriku «sees» on andnud segatud täitekihi, põrandat või tervikmatuseid ei ole ette jäänud.

Vana keemiahoone ja peahoone vahelt on arheoloogid välja puhastanud juba 30 keskajal või uusajal maetud inimese luustikud. Kaevamised jätkuvad.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti