lauantai 14. elokuuta 2010

Valjala väljakaevamised on toonud päevavalgele 15 hauda



www.saartehaal.ee 12.08.2010

PS! Kliki pealkirjal, et vaadata videoklippi!

Autor: Rita Loel

VEEL ÜKS EMAND: Eile tutvustas arheoloog Peeter Talvar uusi Valjala leide. 15 matusest kaks on koos rikkalike ehetega maetud emandad, kaks lapsed. Pildil näitab Talvar emanda ehteid.

Foto: Rita Loel

Eile lõunaks olid arheoloogid leidnud Valjala kiriku eest viisteist 13. sajandi keskpaiga matust. Maetute hulgas on praeguseks tuvastatud neli naist, kaks last ja kolm meest, ülejäänute kohta ei osata veel midagi öelda.

Kui läinud reedel oli selge, et toonasesse kirikuaeda on maetud vähemalt üks emand (arheoloogiaprofessor Marika Mägi sõnul võidi nii nimetada toonaseid jõukaid taluperenaisi), siis nüüd on leitud veel ühe koos rikkalike ehetega maetud naise haud ning ka kahe alla aastase lapse hauad (ühele neist oli kaasa pandud ka nuga).

“Kahjuks sai teine jõukas naine kraavikaevamise juures kannatada,” märkis arheoloog Peeter Talvar OÜ-st Muinasprojekt, lisades, et kuna naise koljus on auk, võib arvata, et loomulikku surma ta ei surnud, võib-olla tapeti noolega. Vägivaldse surma versiooni pakkus eile ka Valjalas käinud antropoloog.

Sellelegi emandale on hauda kaasa pandud palju ehteid, panuseid. “Peas on tal olnud ilmselt spiraalkaunistustega linik, siis on siin vähemalt üks kahekordne kaelavõru, kaks sõlge ja sõrmes pronkssõrmus,” tutvustas Talvar leidu. Surnu all paistab olevat metallese, mis võib olla hõbedast, kuid selle kohta on veel vara midagi öelda, sõnas arheoloog.

Leitud luude all on niisugune orgaanika, mis näeb välja, nagu võiks see olla kasetoht. Talvari sõnul on huvitav ka see, et ühe mehe pikkuseks on suudetud tuvastada vähemalt 180 cm ning tollel mehel on olnud ka väga massiivsed luud. See tõestab veel kord saarlaste pikka kasvu.

Arheoloogiaprofessor Marika Mägi nentis, et leiud teebki huvitavaks ehete rohkus ning seegi, et ehted pole mitte naistele ümber pandud, vaid on hauas nende kõrval või all. “Me võime küll ainult spekuleerida, kuid arvame, et nad olid maausulised, kes olid omaks võtnud kristliku kombestiku.

Ristiusu tavade järgi ei ole ju asjadel teispoolsuses kohta – seal ei ole rikkaid ja vaeseid, kõik on ühesugused,” arutles ta. Saaremaa leidude puhul on Mägi avastanud, et kui 12. sajandil on tavaliselt meestel olnud palju ehteid, siis nüüd leitud meestel ehteid kaasa pandud ei ole. “Tundub, et saare naised olid paganlikumad kui mehed ning mehed võtsid ristiusu kiiremini omaks,” arvas ta, “Aga võib-olla on ka tegemist lihtsalt naiste alalhoidlikuma mõtteviisiga.”

Mägi teab, et tol ajal oli oluline lasta end matta pühitsetud maasse, mida kirikuaed kindlasti oli. Kindlasti oli siis olemas ka kivist pühakoda.
Eile õhtuks oli Valjalas leitud 15 matust, neist kolmandik ehk viis inimest olid maetud kivist, serviti paeplaatidest tehtud kirstudesse (ühel naisel oli kivi ka jalge peal, et ta ei tuleks teispoolsusest elavaid segama). Uurimist ootavad veel puujäänused, mis vähemalt ühe lapse puhul lubavad oletada puukirstu olemasolu.

Arheoloogilised kaevamised Valjalas kiriku juures plaanitakse lõpetada selle nädalaga.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti