keskiviikko 15. elokuuta 2012

Saaremaa muinsustele heideti pilk peale

www.saartehaal.ee 11.08.2012

Sandra Kahu

VALJALA MAALINNAL: Detailplaneeringut oli Rita Peirumaale (vasakul) ja arheoloogiamälestiste peainspektorile Ants Kraudile selgitama tulnud Pille Pukk Valjala vallavalitsusest. Foto: Sander Ilvest
Üle vaadati ka Pöide ja Karja kirik. Viimases peeti tähelepanuväärseimaks eeskujulikku puutööd.
Diskussioon tekkis aga Võhma tõrvaahju üle, mis on üks paremini säilinud ahjusid Saaremaal. Edaspidi tuleb arutusele objekti muinsuskaitse alla võtmine.
Valjala maalinna detailplaneeringut üle vaadates jäädi üldjoontes rahule. Maalinnal rajatavad jalgteed ja terviserajad vastasid nõuetele ning juba alanud ehitustööd võivad samas vaimus jätkuda.
“Tahaksin väga kiita Valjala valda, kes oli nõus nende eritingimustega, ning varsti saab sellest kindlasti väga suur ja võimas objekt,” sõnas Rita Peirumaa.


Eilseni toimus muinsus-kaitseameti suveseminar, mis viis inspektorid Saaremaa ringreisile.

Igast maakonnast oli Saaremaale kogunenud kuni kaks muinsuskaitseinspektorit, lisaks neile ekspertnõukokku kuuluvad arheoloogid.
Selleaastase kava kokkupanija ja korraldaja, Saaremaa muinsuskaitseinspektor Rita Peirumaa ütles, et üks tõsisemaid objekte oli Koguva küla, kus on ligi 100 mälestist, ning paljud neist valmistavad spetsialistidele ka probleeme.
“Eks omanikel on tihti oma talukompleksis hooneid, mille eest nad vastutavad, ning meie peame need tööd, mis on tehtud riigi eelarvest saadud toetustega, üle vaatama,” selgitas Peirumaa.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti