lauantai 28. elokuuta 2010

Haabneemes leiti puidust teesillutis


www.harjuelu.ee 11.06.2010 " Harju Elu "

Kirjutas Allar Viivik, Regina Lilleorg

Haabneeme Konsumi ees maanteed remontides ning asfalti koorides tuli esmaspäeval uue katte alt välja 19. sajandist pärit lattidest maanteesillutis.
Viimsi valla teid ehitab ja remondib Lemminkäinen Eesti AS. Esmaspäeval paljastus Haabneeme kaupluse juures puitlattidest teekate. Kas tegemist on maakonna ning kogu Eesti jaoks unikaalse leiuga? Teisipäeval teelõiku uurinud Muinsuskaitseameti arheoloogiamälestiste peainspektor Ants Kraut kinnitas, et tegemist on huvitava mälestisega.

"Selle koha peal on olnud tee juba pikka aega. Ning just Haabneemes on teekoht niiske ning savine," rääkis Kraut. Et ikkagi maanteel sõita saaks, ehitati sellele 3,5-meetristest lattidest kate. Mis puidust kate on, seda ei osanud Kraut ei pakkuda.

19. sajandist

Tõenäoliselt rajati tee 19. sajandil, praegu on sellest avatud umbes paarkümmend meetrit. Kui umbes 50 aastat tagasi Haabneemes eelmisel korral tee kapitaalselt remonditi, siis tuli ka sealt lattidest kate välja.

Mis saab lattidest teekattest edasi? Uue teekatte alla neid jätta ei saa, sest see rikub uue asfaldi. Latid võetakse varsti üles. Enne seda need mõõdistatakse ning pildistatakse. "Maakonnas on leid kahtlemata huvitav. Pakkteid ning lattsillutisi on leitud küll. Aga need on ikka Haabneeme omast vanemad," rääkis Ants Kraut.

Põhja regionaalse maanteeameti direktori asetäitja Peeter Paju ütleb, et praegu (10. juunil. - toim.) toimetavad leiukohas muinsuskaitsjad. "Nad lubasid sellel nädalal oma uuringud lõpetada, saadavad aruanded ja proovid laboritesse. Suure tõenäosusega lubatakse meil järgmisel nädalal töid jätkata," ütleb ta.

"Varasematest leidudest on Vana-Pärnu maanteelt välja tulnud kivisillutis, leidnud oleme ka risti laotud paekivitee jupikesi. Palktee leidu mina ei mäleta," lisab Paju.

Tulevastele põlvedele


Paju ütleb, et spetsiaalset ettevalmistust tee-ehitajaile leidude märkamiseks pole. "Enamus muinasasulatest ja vanadest elu- ja käibekohtadest on Eestis kaardistatud. Kui meie projektid läbivad neid alasid, oleme kohustatud oma tööd ja tegemised alati kooskõlastama muinsuskaitseametiga," räägib Paju.

Paju sõnul ajaloolaste õnn tee-ehitajatele rõõmuks pole, tööd kipuvad venima. Muheledes lisab ta et üllatus oli see leid ikkagi ja maanteeamet palub ka Maanteemuuseumi jaoks aruannet.

"Seda, mis leitud palkteejupist saab, otsustavad muinsuskaitsjad. Suure tõenäosusega on leitud tee seisund selline, et piisab, kui see üles joonistada, fotografeerida, aruanne kirjutada. Midagi füüsiliselt säilitada seal ilmselt pole," selgitab Peeter Paju.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti