keskiviikko 29. elokuuta 2012

Pöide kirik pakub üllatusi

www.saartehaal.ee 18.08.2012


UUS LEID: Arheoloog Villu Kadakas (paremal) ja kunstiakadeemia õppejõud, arhitektuuriajaloolane Oliver Orro uurivad äsja leitud münti, millel on Rootsi kuninga monogramm, veendumaks, kas tegemist on kuningas Gustav Adolfi aegse mündiga 17. sajandist. Foto: Peeter Kukk

Uurimistööd Pöide kiriku juures on toonud päevavalgele mitmeid üllatusi. Krohvikihtide alt tuli välja keskaegse maalingu jälgi ning põrandalt vanaaegseid münte.
“Kõige põnevamad ongi keskaegsete maalingute fragmendid ja mõned mündileiud,” ütles Central Baltic Interreg IV A projekti “Läänemere piirkonna ajalooliste maakirikute jätkusuutlik haldamine” (SMC) projektijuht Kaire Tooming.
Nii vana maalingu jäljed on üsna üllatavad, kui arvestada, millises seisukorras kirik olnud on, kui kaua ta katus on läbi lasknud ning et mingi aja oli kirikuhoone sootuks katuseta. Projekti lõpus selgubki, kuidas maalinguid säilitada ja rohkem avada.
Lisaks maalingule tuli Toomingu sõnul välja ka palju muud uurijatele olulist informatsiooni.
“Olukord läheb otsapidi selgemaks ja otsapidi keerulisemaks,” sõnas ta, tuues näiteks ka erinevad krohvikihid, mida uurides püütakse kiriku ehitamise ajaloost võimalikult palju teada saada.
Selle nädala algusest käib Pöide kirikus vilgas sagimine ning kirik ja selle ümbrus on noori täis. Nimelt on kunstiakadeemia tudengitel Kaire Toomingu juhitud projekti raames võimalik Pöide kirikus praktikat teha. Kaevamise käigus uurivad nad kiriku ajalugu, teine pool on krohvide ja siseviimistluste uurimise praktika.

Toomingu sõnul päädib kogu projekt restaureerimisdokumentatsiooni koostamisega. “Siis on Pöide kirikul restaureerimisprojekt valmis ja saaks hakata tõsiselt tegelema kiriku päästmisega,” märkis Tooming.
Kaevajaid juhib arheoloog Villu Kadakas, kelle sõnul on kõik kirikust leitud mündid ja ripatsid vaid kaasleiud, sest kõige olulisemaks uurimisteemaks on vana kirik ise. “Selle kuju ja vanuse väljaselgitamine on suur ülesanne,” ütles Kadakas, kel on plaanis kaevata välja üksikud väikesed kohad, et uurida vanade müüride asukohta, kuid uuringud on vajalikud ka probleemide lahendamiseks.
“No näiteks tuleb uurida pinnast, et lahendada niiskuse probleem,” selgitas Kadakas.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti