keskiviikko 29. elokuuta 2012

VIDEO: Pompei viimased tunnid elustusid 1933 aastat hiljem

www.elu.24.ee 27.08.2012

Vana-Rooma linna Pompei viimased 24 tundi elustusid 1399 aastat hiljem Twitteris.

Vesuuvi vulkaani purske tagajärjel  24. augustil 79. aastal pKr mattus see linn paksu tuhakihi alla, edastab Daily Mail.
Linnaga juhtunu rekonstruktsiooni põhitegelaseks on Vana-Rooma riigimees, admiral ja ajaloolane Plinius Vanem. Ta vastutas linna elanike evakuatsiooni eest.
Linna katastroofilise lõpu taaselustasid Twitteris Elder Pliny nime all USA Denveri loodusmuuseumi teadlased.
Pompei asus Campania regioonis Napoli lähedal. Pompei kadus pärast vulkaanipurset kaardilt 1700 aastaks enne kui 1748. aastal arheoloogid selle linna taasavastasid.
Pompei väljakaevamine on andnud hea pildi linnast ja sel olnud elust. UNESCO maailmapärandi hulka kuuluv Pompei on Itaalia üks populaarsemaid vaatamisväärsusi. Seda külastab aatsas 2,5 miljonit inimest.
Pompei viimaste tundide kirjeldus algab sellega, et Plinius Vanem sööb pärast vanni võtmist lõunat. Ta elab Misenumis, mis asub üle napoli lahe otse Pompei vastas.
Samas aga teatab ta kummalistest tumedatest pilvedest, mis on kaugemal näha.
Misenumis asus sel ajal Rooma suurim laevastik, mille admiral Plinius Vanem oli. Pärast vulkaanipurset andis Plinius Vanem laevastikule korralduse sõita Pompei juurde ning päästa nii palju inimesi kui võimalik. Ta hukkus päästetöödel.
Tegelikkuses avaldas Pompeiga juhtunu kohta kirjutise ta sugulane, Plinius Noorem, kes oli samuti Misenumis.
25 aastat pärast Vesuuvi purset kirjutas riigitegelane Plinius Noorem kirja ajaloolasele Tacitusele: «Mida lähemale laevad Pompeile jõudsid, seda enam langes neile tuhka. Samuti kivitükke».
Ta jätkas, et lahes oli näha nii ehitiste kui vulkaanipurske jäänuseid.
Denveri muuseum taaselustas Pompeis juhtunu seoses 14. septembril seal avatava näitusega «A Day in Pompeii».
Näitusega seotud lehekülg asub aadressil dayinpompeii.com.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti