lauantai 13. helmikuuta 2010

Asiaadi skeleti leidmine viitas roomlaste rohketele kontaktidele


Arheoloogid leidsid Itaaliast Vana-Rooma aegses surnuaias tehtud väljakaevamistel asiaadi skeleti, mille vanus on 2500 aastat.

REKLAAM
Arheoloogide sõnul näitab skeleti leidmine, et vanad roomlased suhtlesid idapoolsete rahvastega seniarvatust laiemalt, kirjutab archaeology.com.
Teada on, et roomlased ostsid hiinlaste käest siidkangaid ja eksootilisi maitseaineid. Arvati, et kaubandus kulges kuulsal Siiditeel ning asiaadid ei sisenenud Rooma aladele.

Kanada teadlaste tehtud DNA-uuring aga näitas, et Itaaliast leitu puhul on tegemist Aasia päritolu mehe luudega.

Aasialase skelett kaevati välja Puglias Vagnaris asuvast endisest Rooma-aegsest matmispaigast.

«See skelett tõstatab mitmeid küsimusi Rooma ajastul aset leidnud globaliseerumisest ja rahvasterändest. Uuring näitas, et Vagnaris elas inimesi, kes pärinesid Rooma impeeriumi välistelt aladelt,» sõnas Kanada McMastersi ülikooli arheoloog Tracy Prowse.

Arheoloogi kinnitusel elas skeleti omanik millalgi 1. – 2. sajandil pKr ning võis olla kas ori või siis alamklassi kuulunud käsitööline.

Arheoloogid tegid sellised järeldused ta matmispaiga ja hauda kaasa pandu põhjal. Mehe luude juures oli ainult väike savipott.

Mehe kohale oli hiljem maetud veel üks inimene, kellel oli hauapanuseid pisut rohkem. Kuid ka selle jäänuse juurest leitu viitas, et tegemist oli vaese isikuga.

Kuigi mehe mitokondriaalse DNA uurimine näitas tema Aasia päritolu, ei oska arheoloogid siiski öelda täpset aega, mil see mees Itaaliasse elama asus. Ka võis ta olla varem Itaaliasse saabunud aasialaste järeltulija ja juba kohapeal sündinud.

Ka ei olnud DNA põhjal võimalik täpsustada, millisest Aasia osast mees pärit oli.

Kokku leiti Vagnari matmispaigast 70 inimjäänust, millest enamik kuulusid roomlastele.

Toimetas Inna-Katrin Hein

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti