lauantai 13. helmikuuta 2010

Kas iidne haud kuulub maiadele või tolteekidele?





Mehhiko arheoloogid leidsid Chiapase osariigist Toninast iidse haua, mis arvatakse kuuluvat kas maiadele või tolteekidele.

REKLAAM
Arheoloog Juan Yadeuni sõnul näitavad märgid, et haud võib olla maiade klassikalisest perioodi lõpust, mil algas selle tsivilisatsiooni allakäik, kirjutab AP.
Ekspertide arvates võis maiade õitsengule saada saatuslikuks erinevate linnriikide omavahelised sõjad, kuid ei välistatud ka looduskatastroofi.

«Maiade allakäik algas millalgi 820. aastal pKr.,» selgitas arheoloog.

Kuid arheoloog Yadeuni sõnul olid hauas esemed, milliseid valmistati tolteekide kultuuris. Arheoloogi arvates võib see haud pärineda ajast 840 – 900 pKr.

«Kerkis küsimus, kas tegemist on hoopis suurte ränduritena tuntud tolteekidega, kes olid maiade juurde jõudnud. Hauast leitud inimjäänused võivad sellele küsimusele vastuse anda,» lausus arheoloog.

Tolteegid pärinesid Mehhiko keskaladelt ning oletatavalt liikusid maiade aladele Lõuna-Mehhikos. Tolteekide pealinn oli Tula ning nende õitseaeg oli 10. – 12. sajandil, enne kui asteegid domineerima hakkasid.

Mitmed arheoloogid seadsid tolteekide teooria kahtluse alla, öeldes, et maiade impeerium laius väga suurel alal ning erinevate hõimude kultuur varieerus.

«Ühe haua põhjalt ei saa väga kaugeleulatuvaid järeldusi teha,» arvas USA Texase ülikooli maiade kultuuri asjatundja David Stuart.

Arheoloog Susan Gillespie lisas, et teooria tolteekide rändest maiade maadele on kaua õhus olnud, kuid ei ole kinnitust leidnud.

Leitud hauas on kivisarkofaag, millel on raske kivist kaas. Kui enamikul Ameerika põliselanike sarnastel sarkofaagidele on kirjutatud, kellega tegemist, siis selle puhul ei ole.

Maiad loobusid oma kultuuri langusperioodil kirjakeelest.

Hauast leiti ka keraamikat ja naise skelett. Naise kolju oli tahtlikult deformeeritud. Koljude pikaks venitamine oli maiade juures tavaline.

Antropoloogid uurivad nüüd inimjäänust, tegemaks kindlaks, kas tegemist on maia või tolteegiga.

Arheoloogide arvates võib haud anda vihjeid, kes saabusid maiade maale pärast nende tsivilisatsiooni kokkuvarisemist.



Toimetas Inna-Katrin Hein

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti