tiistai 8. kesäkuuta 2010

Sõpruse kino esine plats peidab endas mitmeid hindamatuid väärtusi nii kesk- kui ka uuemast ajast


Eesti Päevaleht 15.04.2009

Foto: Terje Lepp

Leiud Seniste kaevetööde huvitavamad leiud on keskaegne jäätmekast ja paari sajandi vanuse tünni põhi.

Arheoloog Peeter Talvar on pidanud viimase aasta jooksul korduvalt Tallinna vanalinnas käe mullaseks tegema. Vajati ju arheolooge nii Vabaduse väljaku kaevamisel kui ka Kiek in de Köki käikude restaureerimisel.

Talvar töötab veel lähipäevil Sõp­ruse kino ees, kus hakkab suvel asetsema uus purskkaev. „Selle auguga jõudsime lõpuni, kuid nüüd leidsime siit okstest jäätmekasti,” näitab Talvar auku, mida üks töötajatest juba kinni ajab. „Ilmselt 14.–15. sajandist pärit.”

Praegu käib aktiivsem kaevamine veel teiseski augus, mille põhjapoolses osas võib näha ümmargust auku. „Siit leidsime liiva sisse kaevatud tünni või õigemini selle põhja,” selgitab Talvar. „Selle teeb eriliseks see, et põhjal on näha ka märk, ilmselt omanikumärk.” Talvar näitab pruuniks tõmbunud puutükki, kus võib silmi pingutades ka märki näha.

„Tünni vanust ei oska öelda, kuid leidsime selle keldrist, mille paeplaatidest põrand on ilmselt 17.–18. sajandist,” räägib Talvar. „Kindlasti pole tegu keskaegse ehitisega, sest seal on mitmeid raiddetaile.”

Maja, mille keldrist huvitav tünnilaud leiti, põles 1944. aastal märtsipommitamise käigus maha.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti