lauantai 24. syyskuuta 2011

Lossi hoovist on tänavu tulnud päevavalgele üle tuhande leiu


www.meiemaa.ee 22.09.2011

Autor: Oliver Rand

15. sajandist pärinev torniosa tuli juhuslikult päevavalgele lossivallide rekonstrueerimise käigus peasissekäigu kohale pandava hüdroisolatsiooni paigaldamisel.
Foto: Irina Mägi

Kuressaare lossi hoovis toimuvate arheoloogiliste uuringute käigus on tänavu avastatud üle 1000 leiu, viimati tuli lossi hoovi peasissekäigu juures päevavalgele 15. sajandist pärinev torniosa.

“Arvasime seni, et 1641.–1645. aastast pärinevatel esimestel Rootsi plaanidel näidatud Kakelborchi torn lõhuti maha, kui rootslased rajasid 1676. aastal praegusel kujul näha oleva peavärava sissekäigu,” lausus arheoloogilisi uuringuid tegeva OÜ Agu EMS arheoloog Garel Püüa. “Kuid nüüd avastati peasissekäigu hüdroisolatsiooni panekul juhuslikult, et osa keskaegset Kakelborchi torni on kasutatud sisemise tugimüürina.”


Avastus jäänuks ilmselt tegemata, kui peasissekäigu võlv poleks vett läbi lasknud ning nii tekkis lossivallide rekonstrueerimise käigus vajadus paigaldada peasissekäigu kohale hüdroisolatsioon.


“Samast nurgast leidsime ka viis suurtükikuuli, mis on suurim taoline leid meie kaks aastat väldanud arheoloogiliste uuringute käigus,” osutas Garel Püüa.


Umbes samaaegselt peasissekäigu ehitamisega 1676. aastal müüriti kinni kuursaalipoolne sissekäik, kus praegu on jalakäijate sild. Sissemüürituna püsis väravakäik mitmeid sajandeid.


Üldse on tänavu uuringute käigus avastatud üle 1000 leiu, millest enamik on potikillud, naelad jms. Võrdluseks – möödunud aastal kogunes ligi 800 leidu.


Tähelepanuväärsemad avastused tänavu on olnud mündileiud, 300-aastane savist vilepill, aga ka 14. sajandist pärinev ringmüür.
Väliuuringud jätkuvad Kuressaare lossi hoovis ka oktoobris, pärast seda hakatakse tegelema leidude analüüsimise ja dateerimisega. Arheoloogilisi uuringuid on Kuressaare lossi hoovis kavas korraldada ka järgmisel aastal.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti