perjantai 10. helmikuuta 2012

Iidne laevatehas oli staadionisuurune


www.imelineajalugu.ee 08.02.2012

Arheoloogid leidsid Itaaliast hiigelsuure Rooma-aegse laevatehase jäänused. Keiserliku verfti pindala oli umbes sama suur kui tänapäeva jalgpalliväljakul, samaaegselt sai seal ehitada vähemalt 8 laeva.

Tehas leiti Portuse sadamast, mis asub 500 aasta jooksul Rooma tuiksooneks olnud Ostia linna lähedases. Leid üllatas teadlasi, sest seni arvati, et Portuse sadam toimis vaid kaubaterminalina. „Oleme siiani leidnud vaid väheseid keiserlikke laevatehaseid. Kui meie oletused on õiged, siis on see Vahemere piirkonna suurim,“ ütles väljakaevamiste juht Simon Keay Southamptoni Ülikoolist.

Keay sõnul uskusid arheoloogid alguses, et nad leidsid sadama laohooned. Kuid nende suurus ja paigutus sadamajoonel veenis neid, et varemed pidid olema mõeldud laevaehituseks. Tehas oli 145 m pikk ja 60 m lai ning seal oli koht vähemalt kaheksale laevale. Teadlaste arvates püstitati ehitis aastatel 98 kuni 117 pKr, sadamapiirkonda laiendanud keiser Traianuse valitsemisajal.

Tollal oli Rooma impeerium ajaloo suurim ning kogu Vahemere piirkonnast veeti kaubad Ostia kaudu Rooma. Siiani arvasid teadlased, et Portuse sadamat kasutati vaid kauba lossimiseks ja laadimiseks. Kuid arvatava laevaehitustehase leid tõendab, et sadam võis olla veelgi tähtsam, ja seal tegeleti ka Rooma kaubalaevastiku ehitamise ja hooldamisega.

Arheoloogid otsivad nüüd jälgi kaldteedest, millelt valminud laevad vette lasti. Alles siis, kui need on leitud, saavad teadlased ehitise funktsiooni kindlalt määratleda. Väljakaevamistel leidsid arheoloogid vasknaagleid, mida võidi kasutada just laevaehituses.
Leidude alusel on teadlased suutnud rekonstrueerida tehase eeldatava väljanägemise. Hoone paksud müürid olid ehitatud betoonist ja väliskülg kaetud tellistega.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti