lauantai 18. helmikuuta 2012

Trepi tänava müür võib minna lammutamisele


www.tallinnapostimees.ee 13.02.2012

Trepi tänava tugimüür, mis tuleb lammutada.Tagapool Nõelasilma trepp.

Foto: Toomas Huik

Tallinna ringkonnakohtu 9. veebruari otsusega kohustatakse Tallinna linna taastama vanalinnas Harju tänava haljastuga piirneva Trepi tänava ja Nõelasilma värava taastatud alal olukord, mis valitses seal enne restaureerimistööde algust. See tähendab rajatud tugimüüri lammutamist.

Tallinna kultuuriväärtuste ameti juhataja Aini Härmi sõnul on tegemist pretsedenditu juhtumiga, kus nähakse ette korrastatud muistise lõhkumist. «Kohtuotsuse kohaselt peaks linn lammutama Trepi tänava väljakaevamistel avatud ajaloolistele müüriosadele konserveerimise ja varingu takistamise eesmärkidel rajatud juurde- ja pealeehitised ning muutma Nõelasilma värava konstruktsiooni selliselt, et välistada selle paiknemine Harju 30 kinnistul,» ütles Härm. «Kogu asja mõte seisneb selles, et muuta Harju tänava haljastuga harmooniliselt liituv Trepi tänava ja Nõelasilma värava eksponeerimisala taas varemeid katvaks mullahunnikuks nagu enne restaureerimistööde algust.»

Härm lisas, et linnavalitsus otsib võimalust muinsusväärtust päästa, ent kerget lahendust silmapiiril ei paista. Ühe võimaliku käiguna kaaluti ka 715 ruutmeetri ehitusõiguseta kinnistu linnale omandamist hinnaga 357 500 eurot, ent OÜ Uranost pakkumine ei rahuldanud.

Uranose omanik Heino Viik ütles Postimehele, et linn ehitas ilma loata võõrale maale. Seda olukorras, kus Uranos ise endale kuuluvale kinnistule ehitada ei tohi, sest krundil puudub ehitusõigus.

Harju tänav 30 kinnistu, mille omanik on OÜ Uranos, paikneb UNESCO maailmapärandi nimistusse kantud objektil, Tallinna vanalinna muinsuskaitsealal ja arheoloogiamälestisel.
2006. aasta arheoloogiliste uuringute aruande kohaselt olid tänava lõunapoolses küljes paiknevad Harju 30 ehitise müürid säilinud 0,5 - 1 meetri kõrgustena. Uuringutulemuste põhjal tellis Tallinn muinsuskaitse eritingimused, mis nägid ette ajaloolise Trepi tänava ja Nõelasilma ümarkaarse värava taastamise ja eksponeerimise. Tallinna linna poolt kaevati välja ja taastati OÜ Uranos kinnistu piiril paikneva Trepi tänava sillutis ning väravani viinud trepp ja nendega piirnevate müüride säilmed.

Umbes 2,7 meetri kõrguse nõlva varisemisohu tõkestamiseks rajati raudbetoonist tugimüür. Müürid konserveeriti ning taastati hävinud Nõelasilma värav. Uranos nõudis kohtus ehitustöödele eelnenud olukorra taastamist ning tema kinnistule rajatud ehitiste lammutamist.
Harju maakohus ning Tallinna ringkonnakohus jätsid Uranose nõude rahuldamata, ent riigikohtu tsiviilkolleegium tühistas ringkonnakohtu 23. märtsi 2011 otsuse ning asi saadeti tagasi uueks läbivaatamiseks. 9.veebruaril langetaski kohus muinsuskaitsjaid nõutuks tegeva otsuse.

Toimetas Urmas Tooming, reporter

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti