keskiviikko 4. heinäkuuta 2012

1400 aastat tagasi maeti naine koos lehmaga

www.elu24.ee 29.06.2012

Foto: Scanpix

Suurbritanniast Cambridge`i lähistelt leiti haud, millesse oli maetud naine koos lehmaga.

Manchesteri ja Keks-Lancashire`i ülikooli arheoloogide sõnul on tegemist 1400 aasta tagasi toimunud anglosaksi matusega, kirjutab Disvcovery News.
Leid sai hüüdnimeks Lehmnaine.
Briti asjatundjate sõnul on see Euroopa aladel esimene selline leid.
«Tavaliselt olid sõjamehed need, kes maeti koos loomadega. Kuid mitte kunagi varem ei ole leitud naisehauda, milles on ka lehm,» sõnas Manchesteri ülikooli ajaloolane Faye Simpson.
Simpsoni ja ta kolleegi Duncan Sayeri sõnul võib koos lehmaga matmine viidata, et see naine oli oma ühiskonnas jõukas ja valitseva klassi esindaja.
«Kunagi oli lehm majandusliku jõukuse sümbol. Viiendal sajandil tähendas suur hulk kariloomi kindlat ellujäämist. Lehma ohvriks toomine oli väga haruldane. See ebatavaline matus viitab naise jõukusele,» selgitasid asjatundjad.
Nad lisasid, et see naine võis oma kogukonnas olla väga tähtsal positsioonil ja teda austati.
«See naine maeti millalgi viienda sajandi lõpul. See oli pärast Rooma impeeriumi võimu lõppemist tähtis aeg. See matus viitas, et tollases ühiskonnas võisid naised üsna tähtsat rolli mängida,» nentisid Simpson ja Sayer.
Hauast leiti lisaks naise ja lehma luustikule ka suur hulk hauapanuseid. Need olid kaks prossi, kolm klaashelmestest kaelakeed, merevaik, käevõrud, vööpannal ning võtmekimp.
Naise hammaste analüüs näitas, et ta oli surres 20. eluaastate lõpus või 30. eluaastate alguses.
«Me ei tea ta surma põhjust, kuid samas ei ole ta skeletis näha trauma ega löögi jälgi,» sõnasid uurijad.


Toimetas Inna-Katrin Hein

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti