keskiviikko 4. heinäkuuta 2012

Euroopa sõltumatult saarelt avastati miljoneid eurosid väärt haruldane aare

www.forte.ee 27.06.2012

Denes Kattago

Hobiarheoloogid avastasid La Manche'is asuvalt ja Briti kuningannale alluvalt Jersey saarelt muistsetele keltidele kuulunud aarde. Kokku koosnes see Kanalisaarelt leitud raske varandus 30 000 kuni 50 000 vanast mündist.

Briti pressi teatel on Jersey saare idaosast Grouville'i vallast leitud vanade müntide väärtuseks hinnanguliselt 3 kuni 10 miljonit naelsterlingit (3,75 kuni 12,5 miljonit eurot).
Spetsialistid arvavad, et mündid vermiti umbes aastal 50 e.m.a. ja need peideti lähenevate roomlaste eest. Mündid kuulusid Armoricas (tänapäeva Normandia ja Bretagne) elanud keltidele. Julius Caesari armee oli seotud tollal Gallia ja Britannia (tänapäevase Prantsusmaa ja Suurbritannia) vallutuskampaaniaga.

Kohalikud entusiastid Reg Mead ja Richard Miles leidsid aarde metallidetektoriga. See kaalus umbes 750 kilogrammi. Täpset leiukohta hoitakse saladuses. Mead on varasemate leidude ja kuulduste tõttu piirkonnas juba 30 aastat muistiseid otsinud.


Aarde leidjad ja maaomanik soovivad, et leid jääks nende kodusaarele.
“Tegu on rahvuvaheliselt ülimalt tähtsa arholoogilise leiuga. See annab märkimisväärse panuse keldi müntide uurimisse. Jersey'lt on ka varem leitud rauaajast pärit münte, kuid see leid teeb saare tõeliseks magnetiks antud valdkonna uurijate jaoks,” ütles arheoloog Olga Finch.
Jersey (Jersey murdes Jèrri) on saar La Manche'i väinas, üks Kanalisaartest. See kuulub Inglise kroonile, praegune valitseja on Elizabeth II Normandia hertsoginnana. Jersey ei kuulu Suurbritannia ja Põhja-Iirimaa Ühendkuningriiki ega Euroopa Liitu.
Jersey pindala on 118,2 km². Ta on Kanalisaartest kõige suurem ja kõige lõunapoolsem. Tema kaugus Normandia rannikust Prantsusmaal on 22 km ja Inglismaa rannikust 161 km. Jerseyl elab ligi 100 000 inimest. Saare pealinn on Saint Helier.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti