tiistai 19. heinäkuuta 2011

Salme muinaslaeva leiud meelitavad kohale Venemaa ja Läti televisiooni

www.meiemaa.ee 19.07.2011

Olver Rand

Venemaa ja Läti riiklikud telekanalid huvituvad Salmel toimuvatest viikingilaevade väljakaevamistest, mille käigus on viimastel päevadel leitud kolm luustikku, hulgaliselt mängunuppe ja haruldane kullatud mõõgatupe pealdis.

“Just mõne aja eest helistas mulle Venemaa riiklik telekanal ja Läti televisioon tundis meilitsi huvi väljakaevamiste vastu, põhimõtteliselt küsisid nad luba tulla siia filmima,” lausus väljakaevamisi juhtiv arheoloogiadoktor Jüri Peets. “Venemaa Rossija telekanal tuleb siia ilmselt järgmise nädala lõpus, lätlastega tuleb veel täpsustada aega. Igavene möll läheb siin lahti, varsti ei saa üldse tööd enam teha.”

Jüri Peetsi sõnul peaks materjali filmimiseks olema küllaga, sest viimased päevad on toonud haruldasi ja lausa murrangulisi avastusi. Nii leiti haruldane kullatud mõõgatupe pealdis, millel on kujutatud mehe nägu ning mis annab aimu Salmel langenute päritolust.

“Väga tore leid – mehel on kujutisel sarved peas, habe, vuntsid ja punnsilmad. Kõige hämmastavam on see, et sarnase ornamendiga mõõgatupp on leitud ka Kesk-Rootsist. See aitab selgitada ka Salmel langenute päritolu. Päris selge on see, et tegu oli tolle aja mõistes kõrgest soost ülikutega, kas siis vürstide või piirkonna väikekuningatega. Ja neid oli mitu, sest oleme juba varem leidnud rõngastega mõõkasid, mida kandsid ülikud. Väga kõrgest soost mehi on siin oma kaaskonnaga maha löödud,” rääkis Jüri Peets.

Lisaks on leitud juurde veel kolm luustikku, mis teeb ilmselt andamiretkel langenute ja maetute arvuks 32. Leitud on ka kaks täringut ja umbes 30 viikingite lauamängu hnefatafl mängunuppu. Maapõu on välja andnud ka kaks nooleotsa ja ühe mõõgakatke.

Jüri Peetsi sõnul on lähipäevil kavas kahe avastatud muinaslaeva kaevendi ühendamine, ühtlasi avatakse ka eelmise aasta kaevend.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti