keskiviikko 20. heinäkuuta 2011

Sõrves leiti kaldaäärsest mereveest haruldane kahur


www.saartehaal.ee 20.07.2011

Evely Aavik

ERILINE EKSPONAAT: Kuigi merevesi ja aeg on oma töö teinud ning kahurist enam iial laskeriista ei saa, on eriline eksponaat selle aasta parim leid, kinnitab Sõrve militaarmuuseumi juht Tõnu Veldre. Foto: Peeter Kukk

Sõrve militaarmuuseum täienes veel ühe erakordse eksponaadi võrra, kui kohalikust rannaveest leiti Teise maailmasõja ajast pärinev õhutõrjekahur.

“Samal ajal ujusid seal Pärnust Võistest pärit mootorrattajõugu liikmed koos lastega ja neil jäi üllatusest suu lahti, kui noormees tõstis kahuritoru veest välja,” muigas muinsuskaitse seltsi esimees ja Sõrve militaarmuuseumit juhtiv Tõnu Veldre.

Tema sõnul aitasid esialgu üllatunud ujujad väärtusliku leiu ka auto peale tassida ja olid pärast küsinud, kas nad iga päev käivad endale niiviisi eksponaate toomas. Vastuseks said, et üle päeva, sest puhastamine võtab ka oma aja.

Haruldaseks teeb Veldre hinnangul leiu see, et tegemist on Tšehhi päritolu kahuriga, mida kasutasid Saksa poolel võitlejad praamidel õhutõrjeks. Veldre sõnul on Sõrve kandis merepõhjas kolme praami jäänused 1944. aasta novembrist, kui toimus evakueerimine Kuramaale ning siis need praamid pihta saidki.

“Ilmselt on tormid ja jää teda liigutanud ning varsti oleks ta ka ise kaldale jõudnud,” arvas Tõnu Veldre, kelle sõnul läks üks seltsi liige ilusa ilmaga vaatama, mis seal merepõhjas näha on. Kahuri jäänused leiti peaaegu kalda äärest.

Kuigi eksponaatidest on selle aasta parim saak hoopis Saaremaa keskelt pärit õhutõrjerakett, siis kohalikest leidudest on tegemist siiski tänavuse suurima leiuga.

“Praegu me kastame ja õlitame teda, ega tast enam laskeriista ei saa, sest meri on oma töö teinud ja soolad on sisse läinud, kuid meile eksponaadiks kõlbab ta küll,” rääkis Veldre, lisades, et eriti palju ei tohiks kahur enam edasi roostetada, sest erinevalt alumiiniumdetailidest raud nii hullusti neid merevee soolasid sisse ei ime, et ta edasi laguneks.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti