lauantai 9. heinäkuuta 2011

Salme muinaslaeva väljakaevamised jätkuvad juuli algul

www.meiemaa.ee 17.06.2011

Juuli algul jätkuvad arheoloogiadoktor Jüri Peetsi eestvedamisel Salme koolimaja juures avastatud teise muinaslaeva säilmete väljakaevamised.

“Jätkame kaevamisi 4.-5. juuli paiku teisel pool koolimaja teed lõuna poole, et kätte saada laeva võimalik teine ots,” ütles Peets. Talle tulevad appi Tartu ülikooli arheoloogiatudengid ja kunstiakadeemia inimesed. Salme vallaga on olemas kokkulepe, et kui tekib vajadus, kaevatakse osaliselt üles ka koolimaja juurde viiv tee. “Kindlasti läheb osa laeva matustest tee alla. Igal juhul peame töid jätkama, muidu jääb kogu asi poolikuks,” lausus arheoloog. Peets kahtlustab, et kaablite paigaldamise tõttu võivad laeva säilmed olla kahjustatud, kuid see ei vähendanud tema huvi kaevamistöid jätkata. “Mida kaevamiste käigus välja võib tulla, on praegu veel vara ennustada. Eks tibusid loetakse ikka sügisel,” lisas Peets.
Legend, et Salmel võib olla terve muinaslaevastik, püsib endiselt õhus, ent arheoloogiadoktori sõnul seda raudselt väita ei saa. “Kui ma eelmisel aastal kaevama hakkasin, olin kindel, et seal ei tohiks rohkem laevu olla, aga osutus vastupidi,” rääkis Peets.

Salme vallavanemal Kalmer Poopuul ei olnud midagi koolimaja tee läbikaevamise vastu. “Kui on vaja, tuleb tee läbi kaevata ja pärast uuesti taastada,” ütles vallavanem.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti