sunnuntai 24. kesäkuuta 2012

Araabiast leiti maailma vanim looduslik pärl

www.elu24.ee 20.06.2012

Prantsuse arheoloogid avastasid Araabia Ühendemiraatidest neoliitikumiajastu asulapaigast maailma vanima loodusliku pärli.


«Gemmoloogid ja juveliirid on siiani arvamusel, et maailma vanim pärl on 5000 aasta vanune Jomoni pärl, mis pärineb Jaapanist. Kuid Araabiast tehtud leid näitas, et see ei pea paika,» selgitasid Prantsusmaa välisministeeriumi arheoloogiamissiooni esindajad Vincent Charpentier ja Sophie Méry.
Araabia poolsaarelt paljastunud pärl on 7500 aasta vanune.
Aastate jooksul on Araabiast leitud 101 neoliitikumist pärit pärli. Need pärlid pärinevad Pinctada margaritifera ja Pinctada radiata austritelt.
«Need pärlileiud viitavad sellele, et iidsel ajal püüti Pärsia lahest austreid, kuid nüüdseks on see traditsioon unustustehõlma vajunud,» selgitasid uurijad.
Pärlite järgi sukeldumine oli üsna ohtlik. Samas aga kasutasid neoliitikumi ühiskonnad pärleid maksevahendi ja vahetuskaubana ning nendest valmistati ehteid ja majapidamistarbeid.
Pinctada margaritifera austritelt pärit suurtest pärlitest tehti näiteks kalapüüdmiskonkse, millega tabati tuunikalu ja haisid. Väiksemaid ja ümaraid pärleid kasutati ehetena ja rituaalides.
Kohalikus neoliitilises surnuaias tehtud uuring näitas, et pärleid pandi surnutele kaasa hauapanustena. Tihtipeale olid pärlid lahkunu näol, ülahuule peal.
Neoliitikumi ühiskondades seostati ideaalselt ümmargusi pärleid naistega.
Pilte vaata siit.
Toimetas Inna-Katrin Hein

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti