torstai 7. kesäkuuta 2012

Pere leidis oma tagaaiast mammutiluu

www.postimees.ee 06.06.2012

Foto: AP/Scanpix

Iowas elava pere tagaaed, kust leiti eelajaloolise looma luu, on muudetud väljakaevamiste paigaks.
Pereisa John avastas reieluu 2010. aastal, kui ta kõndis oma valdusel asuvas mustikametsas koos poegadega, kes uskusid olevat leidnud veidra palli.
Arheoloogiast huvitunud John taipas kiiresti, et tegu polnud mänguasjaga. «Ma põlvitasin maha ja nägin luuüdi piirjooni ümber objekti, öeldes poistele, et tegu on väga suure kondiga,» rääkis mees ABC5-le.
Kuigi ta avastas 1,2 meetri pikkuse reieluu peaaegu kaks aastat tagasi, tõi John massiivse kondi alles hiljuti Iowa ülikooli uurimisele.
Ülikooli loodusloo muuseum juhib nüüd väljakaevamisi pere tagaaias. Vabatahtlikud Iowa ülikoolist on seni leidnud lisaks reieluule veel mammuti jala- ja ribiluud.
See ei ole ebatavaline leida mammuti fossiile Iowast, kuid väga harva leitakse ühest kohast nii palju ühele loomale kuuluvaid luusid.
Muuseumi esindaja Sarah Horgen ütles, et mammutid surid välja jääaja lõpuks ja on vähemalt 12 000 aastat vanad. «See on väga põnev, et me avastasime mammuti suremiskoha. Me teame seda, sest oleme lisaks suurtele luudele leidnud palju väikeseid konte.»
Hetkel asuvad luud Johni elutoas, kuni ta nuputab välja, mida nendega teha. «Võib-olla ehitan nende jaoks lisatoa ja panen nad kokku,» ütles ta intervjuus ABC5-le.
Johni aitavad vabatahtlikud loodavad järgmisena välja kaevata mammuti koljuluu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti