perjantai 15. kesäkuuta 2012

Belgiast Waterloo lahingu paigast leiti sõduriskelett

www.elu24.ee 15.06.2012

Belgiast Waterloo lahingupaigast leitud sõduriskelett
fotod: Scanpix

Belgia provints Brabant Walloni arheoloogiaamet teatas, et kuulsa Waterloo lahingu paigast leiti ligi 200 aastat tagasi surnud sõduri jäänused.
18. juunil 1815. aastal lõid Briti, Hollandi ja Preisi väed Waterloo linna lähedal peetud lahingus Prantsusmaa väge, kirjutab Huffington Post.
Belgia arheoloogide sõnul kuulub nüüd leitud skelett selles lahingus osalenud noorele sõdurile. Inimjäänused leiti maapinnast 40 sentimeetri sügavuselt.
Skeleti roiete juures oli musketikuul, millest saab järeldada, et just see mehe tappiski.  Lisaks leiti lusikas, münt, nahkrihm ja puidutükk, millele olid graveeritud initsiaalid C.B.
Ei ole teada, millise armee sõdur skeleti omanik olla võis.
«Ma kujutasin ette lahingut ja seda, kuidas see mees suri,» sõnas arheoloog Dominique Bosquet.
Waterloo lahingu puhul oli tegemist Prantsusmaa keisri ja kindrali Napoleoni viimase lahinguga.
Lahingukoht asub kahe kilomeetri kaugusel Waterloo linnast ja 15 kilomeetri kaugusel Brüsselist . Lahing leidis aset umbes kümne kilomeetri pikkusel alal.
1814. aastal sõjaliste läbikukkumist pärast tagandatud ja Elba saarele pagendatud Prantsusmaa endise keisri Napoleonini jõudsid jutud, et Prantsusmaal toimuvad rahutused. Ta põgenes koos talle ustavate kaaslastega Elba saarelt ning suundus Pariisi. Seal olid ta endised sõdurid, kes olid nõus koos temaga võitlema. Napoleon sai oma käsutusse 280 000 mehest koosneva armee.
Samal ajal kogunesid Viinis Euroopa tollased juhid, kes kuulutasid Napoleonile sõja.


Toimetas Inna-Katrin Hein

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti