lauantai 9. kesäkuuta 2012

Peidetud üllatus: Lihavõttesaare kujudel on ka kehad!

www.alkeemia.ee 31.05.2012

Inimeste mällu jäädvustunud kujutluspilt saladuslikest kivipeadest Lihavõttesaarel ei olegi tavaliselt enamat kui lihtsalt suured pead. Seega tuleb enamikule üllatusena, et neil on kehad, mis ulatuvad mitme meetri sügavusele saare sisse.

Lihavõttesaare kujude uurimisprojekti raames on hoolikalt välja kaevatud kaks (enam kui tuhandest) saarel asuvatest kujudest, et avastada nende mõistatuslike kivide ja need kujud püstitanud inimeste saladus.

Lihavõttesaare kujude sees: eksperdid on neist kehadest olnud teadlikud juba varemgi, aga kui need pildid laiemalt levima hakkasid, kahtlesid paljud lugejad nende ehtsuses.

Uurimisrühm leidis ka suurel hulgal punast pigmenti, mida võidi kasutada kujude värvimiseks.
Projektijuht Jo Anne Van Tilburg ütles järgmist: „Meie korraldatud väljakaevamiste käigus paljastati hiljuti kahe pika 7-meetrise kuju ülakehad.
"Sajad ja ehk isegi tuhanded saare külastajad on hämminguga näinud, et Lihavõttesaare kujudel on tõepoolest ka kehad olemas! Mis aga veelgi tähtsam: me avastasime väga palju iidseid tehnikaid Rapa Nui ehituskunsti kohta."
Uurimisrühma avastuste hulka kuulusid ka järgmised tähelepanekud:
•  Kujusid osaliselt katnud muld ja settekihid kuhjusid sinna kõrgemalt maapinnalt; kujusid ei kaetud kinni selleks, et neid maha matta, kaitsta või toestada.
•  Kujud püstitati kohapeal ja need seisavad kivist alustel.
•  Aluskivisse lõigati augud postide jaoks, mis aitasid toestada püstiseid puutüvesid.
•  Postiaukude ümber lõigati aluskivisse juhikud köite jaoks.
•  Kujude valmistamiseks ja püsti tõstmiseks kasutati poste, köisi, kive ja erinevaid kivist tööriistu.
See üksildane saar, mis asub Vaikse ookeani lõunaosas, on üks maailma kõige eraldatumaid kohti. Lihavõttesaar oli kunagi koduks rühmale polüneeslastele, kelle ajalugu on jäänud saladuseks.
Nad sõudsid sinna saarele ilmselt kanuudega, mis tähendas enam kui 2400 kilomeetri pikkust retke üle avara ookeani. Pärast saarele maandumist hakkasid nad väsimatult kivikujusid tahuma.
See aga tõi kaasa elanike enda huku. Kui eurooplased saare 18. sajandil avastasid, olid elanikud maha raiunud peaaegu kõik sealsed puud, mida kasutati kivikujude püstitamisel. See aga mõjus omakorda laastavalt saare looduslikule tasakaalule ja tõi kaasa sealsete inimeste kadumise.

Kauge asukoht: 165-ruutkilomeetrine Lihavõttesaar, mis asub Vaikse ookeani lõunaosas, on üks maailma kõige eraldatumaid kohti.
Uurimisrühm avastas ka selle, et kujudega olid kahtlemata seotud tseremooniad.
Van Tilburg ütles väljakaevamisprojekti kajastaval veebilehel järgmist: "Me leidsime suurel hulgal punast pigmenti, mida võidi kasutada kujude värvimiseks. Viimase ja ehk ka kõige tähendusrikkama leiuna avastasime ühe kuju alt kivilt sinna tahutud kuusirbi-kujulise sümboli, mis tähendavat kanuud ehk vaka’t. Mõlema kuju seljad on kaetud petroglüüfidega, millest suur osa kujutab samuti vaka’sid. See aga vihjab tugevalt otsesele seosele vaka sümboli ja kuju looja või selle omanike vahel."
Allikas: välisajakirjanduse põhjal
Tõlkis: Joonas Orav

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti