lauantai 8. toukokuuta 2010

Kleopatra oletatavast matmispaigast leiti peata vaaraokuju


Postimees 06.05.10

Taposiris Magnast leitud vaaraokuju

Foto: Scanpix

Arheoloogid avastasid templist, mida peetakse Vana-Egiptuse kuulsa kuninganna Kleopatra ja ta roomlasest kallima Marcus Antoniuse matmispaigaks, peata vaaraokuju.

Egiptuse antiigiameti teatel tuli kuju päevavalgele Aleksandriast 30 kilomeetri kaugusel Taposiris Magnas tehtavatel väljakaevamistel, kirjutab discovery.com.

Arheoloogide põhieesmärgiks on leida Kleopatra ja Marcus Antoniuse matmispaigad.

Rohkem kui 2000 aasta vanune tumedast graniidist kuju on tüüpiline vaaraokuju.

«Kuigi sel pea puudub, on see siiski Ptolemaioste perioodist pärit kujudest üks huvitavamaid. See võib olla Ptolemaios IV, kes Taposiris Magnas asuva templi ehitada lasi,» lausus Egiptuse peaarheoloog Zahi Hawass.

Hawassi juhitud Egiptuse arheoloogide meeskond teeb väljakaevamistel koostööd Dominikaani Vabariigi arheoloogidega, keda juhib arheoloog Kathleen Martinez.

Arheoloogid on paigast avastanud templi läänepoolse sissekäigu. See allmaailma jumalale Osirisele pühendatud templi peasissekäik koosnes liivakiviblokkidest, millest ühel oli sfinks.

Arheoloogid on Kleopatra ja Markus Antoniuse matmispaika otsinud juba viis aastat.

Teada on, et Ptolemaioste dünastiasse kuulunud Kleopatra VII ja Rooma kindral Marcus Antonius tegid enesetapu pärast seda, kui jäädi Actiumi lahingus Octavianusele alla.

Radaritega tehtud uuring näitas, et nimetatud templis võivad olla matmiskambrid. Sealt on seni leitud Kleopatrale viitavaid kujusid. Osal neist kujudel puudub samuti pea. Samuti oli seal suur hulk Kleopatra pildiga metallrahasid.

Arheoloogide arvates võidi kujudelt pead eemaldada Bütsantsi ajastul.

Paigast paljastus ka nekropol, kus on palju Kreeka-Rooma ajastust pärit muumiaid.

Esialgne uuring näitas, et need muumiad maeti peaga templi suunas. See võib tähendada seda, et templisse on maetud tähtis kuninglik isik.

«Seni leitu annab lootust. Oleme kindlad, et templis ja selle lähistel edasi kaevates ootab meid suur ja tähtis leid ees, mis võib olla Kleopatra matmispaik,» lisas Hawass.

Kleopatra VII (69 – 30 eKr.) oli aastatel 51 - 30 eKr hellenistliku Egiptuse viimane valitseja. Teda peetakse Ptolemaioste dünastia tuntuimaks liikmeks.

Kleopatra oli Ptolemaios XII tütar ning Ptolemaios XIII ja Ptolemaios XIV õde-abikaasa. 55 eKr.–51 eKr. oli ta isa kaasvalitseja. Suhtest Rooma väejuhi ja riigimehe Julius Caesariga sündis Kleopatral poeg Caesarion ( Ptolemaios XV). Hiljem abiellus Kleopatra Marcus Antoniusega, aga kui too Octavianuselt lüüa sai, tegid Kleopatra ja Marcus Antonius enesetapu.

Toimetas Inna-Katrin Hein

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti