keskiviikko 10. syyskuuta 2008

Lossi tänaval paistab keskaegseid müüre

Lossi tänaval Elleri muusikakooli õuel on arheoloogilistel proovikaevamistel paljastunud nii Põhjasõja ajal hävinud kui ka keskaegsete hoonete müüre.
Tellistest laotud aknakaar kaevendis pärineb ilmselt keskajast.
Foto: Priit Mürk


Kaevamisi juhtinud arheloog Andres Tvauri ütles telliserusudest punast maapinda näidates, et ilmselt on need peaasjalikult pärit Põhjasõja ajal hävinud hoonetest. Ent rusust on leitud ka 18. sajandi münte. Telliseid on tihedalt, kas on seal terve maja kokku varisenud või on rusud kokku lükatud, pakub arheoloog.




Muudetud nõlvad

Üks aknaavaga müür ja veel konstruktsioone on Tvauri sõnul aga keskaegsed, ilmselt pärit 15.-16. sajandist.

Tvauri rääkis, et leitu on ootuspärane, sest selline on Tartu kesklinna maapõu igal pool. Samas on leiud suhteliselt uued, sest keskaja kultuurikiht jäi läbi uurimata. Kaevates jõuti kolme ja poole meetri sügavusele, sealt tuleb vastu kiht, mis sisaldab keskaegseid leide, aga see võib olla uuem kui keskaegne, täitekiht.

«Näha on, et Toome nõlvade kuju on 18.-19. sajandil väga tugevasti muudetud: üle kahe meetri on täidet ja alles siis tulevad 18. sajandi hoone jäänused,» osutas Tvauri. «Toomemäe praegune ilme on väga uus. Siis kui tehti linnakindlustusi, võeti pinnast ja kuhjati teise kohta. Viimane suurem kuhjamine oli Toome pargi tegemine 19. sajandi alguses.»

Praegu ei ole arheoloogidel plaanis sügavamale kaevata, sest uuring oli selleks, et saada infot muusikakooli juurdeehitise projekteerimiseks. Kaevamistel leitu on aluseks muinsuskaitse eritingimuste koostamiseks.

Keegi ei uuri

Praegu päevavalgele tulnud müürid kaetakse uuesti pinnasega, sest kuivades pudeneksid need muidu laiali. Kui ehituseks läheb, on arheoloogidel plaanis pinnast avada nii vähe kui võimalik, peamiselt neist kohtadest, kuhu lähevad vaiad.

«Hea meelega välja ei kaevaks, sest Tartus on selline olukord, kus tuleks muuseumihoidlates väljakaevamisi korraldada,» sõnas Tvauri. «Muudkui kaevame ja kaevame, aga keegi seda materjali ei uuri. Sellisel tegevusel ei ole mingit mõtet. Püüaks hoida alles nii palju kui võimalik.»


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti