keskiviikko 26. toukokuuta 2010

Hiinas leiti veel 114 terrakotasõdurit


Postimees 14.05.2010
Foto: Scanpix

Hiina arheoloogid avastasid Shaanxi provintsis Xi´anis veel 114 terrakotasõdurit.

Hiina esimese keisri Qin Shihuani mausoleumist on juba varem leitud suur hulk terrakotasõdureid, kirjutab Discovery News.

Nüüdne leid tehti šahtis 1, mis on kolmest selles mausoleumis asuvast šahtist suurim. Koos sõdalastega avastati ka relvi, sõjavankreid ning savinõusid.

Möödunud aasta juunis alanud väljakaevamistel keskenduti suurima šahti 59 ruutmeetri suurusele alale.

Hiina esimese keisri matmispaik avastati juhuslikult 1974. aastal, kui üks farmer endale kaevu hakkas kaevama ning kujudele sattus.

Alates sellest ajast on päevavalgele toodud üle 1000 hästi säilinud terrakotasõduri. Arheoloogid oletavad, et kokku võib neid elusuuruses sõjameestekujusid olla 8000.

Kaheksandaks maailmaimeks nimetatud terrakotaarmee loodi üle 2000 aasta tagasi kaitsmaks keiser Qin Shihuangi (259 – 210 eKr.) teispoolsuses.

Qin Shihuang ühendas Hiina 221. aastal eKr. ühtseks riigiks ning kuulutas end keisriks.

Arheoloogide arvates kestis keisri mausoleumi ehitamine 12 aastat ning selles osales üle 700 000 töölise. Neist umbes 1000 valmistas terrakotasõdalasi.

Uuena olid need sõdalased erksavärvilised, kuid aeg on nüüdseks oma töö teinud ja värvi on vaid vaevu märgata.

Kuid uutel leitud 114 sõdalasel on värvikiht paremini säilinud.

Arheoloogid lisasid, et nüüd leitud terrakotasõdurid on jalaväelased. Nad on 180 sentimeetrised, tumedate juustega, pruunide silmadega ning roosa, rohelise või valge näoga. Samuti on nende hulgas teismelisi poisse kujutavaid kujusid.

Nüüdsel leiul on märke tulekahju kohta.

Uurijad püüavad kindlaks teha, kas tulekahju taga võis olla kindral Xiang Yu, kes vähem kui viis aastat pärast keisri surma mausoleumi tungis.

Arheoloogidel ei ole siiani õnnestunud selle suure arme ülemjuhatajat üles leida. Varasemad leiud on paljastanud mõned kõrgemaid sõjaväelasi kujutavad kujud, kuid mitte ühtegi suurimast väljakaevamisšahtist.

Kuid suurimat šahti on veel vähe uuritud. Arvatakse, et sealt võib paljastuda üle 6000 terrakotasõduri ning rohkem kui 180 hobusekuju.

Toimetas Inna-Katrin Hein

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti