maanantai 27. syyskuuta 2010

Põhja-Ameerika põliselanike seas toimus genotsiid


www.postimees.ee 27.09.2010

Ameerika mandri põliselanike seas toimus genotsiid. Fotol anasazi hõimu üks elupaiku

Foto: Scanpix

Hiljuti tehtud uuringu kohaselt toimus Põhja-Ameerikas umbes aastal 800 pKr. genotsiid.

USAst Colorado osariigist Sacred Ridge`ist leitud inimjäänused viitavad massilisele tapmisele, kirjutab Discovery News.

Teadlaste sõnul on tegemist Põhja-Ameerika mandri suurima massihauaga, kus kokku on 14 882 inimskeletti. Lisati, et enamikul jäänustest on märke vigastuste kohta. Lisaks inimjäänustele leiti ka koerte ja teiste loomade luid.

Uurijate Jason Chuipka ja James Potteri sõnul viitab genotsiidile see, et paigast leitud kirveste testimisel avastati inimvere koostise osi. Uurijad lisasid, et genotsiid võis käivitada Pueblo indiaanihõimude vaheline konflikt. Konflikti ohvrid olid arvatavasti anasazid, kes oli Pueblo indiaanlaste vanim hõim ja kes elas kaljude astangutele rajatud majades.

«Tegemist oli nii-öelda hõimusisese tapmisega. Sacred Ridge`is toimunu viitab sellele, et sotsiaalsed struktuurid ja suhted olid täiesti lagunenud,» lausus Chuipka.

Chuipka ja Potter analüüsisid Sacred Ridge´i leitud objekte. Välja kaevatud luud ja esemed viitasid kohalike elanike kallal toime pandud vägivallale. Naisi, lapsi ja mehi piinati ja raiuti kükkideks. Arvatakse, et mitmel juhul võtsid tapjad tapetute kehaosi endale, pidades neid trofeedeks. Ründajad röövisid kohalikud majapidamised tühjaks ja panid siis majadele tule otsa.

«Võib oletada, et selles ühiskonnas tekkisid pinged pikaajalise kuivuse tõttu. Ohvrite jäänustel näha olevad märgid näitavad, et tapmine oli hoolikalt ettekavatsetud ja hästi organiseeritud. Vägivald leidis aset üsna lühikese perioodi jooksul, see võis kesta vaid paar päeva,» selgitas Chuipka.

Teadlaste sõnul ei saa seda genotsiidi kirjutada näljast tingitud kannibalismi ega nõidusega tegelemises süüdi mõistmise arvele. Seda põhjusel, et kannibalismis puhul ei leidu märkigi luuüdi kohta, kuna see süüakse lihtsalt ära. Nõiduses süüdi mõistetuid on aga tavaliselt väga väike arv.

Siinse juhtumi puhul tapeti üks osa hõimust lihtsalt maha.

Arizona osariigi muuseumi teadlase John McClellandi sõnul oli Sacred Ridge`is 800. aastatel pKr. elanud hõim selles paigas elanud teistest hõimudest erinev.

«Genotsiidi ohvrid olid ülejäänud hõimudest etniliselt erinevad. Selle tõttu võidi neid hakata kuivuses süüdistama ning jumalate lepitamiseks toodi nad ohvriks,» selgitas McClelland.

Uurijate sõnul meenutab see Põhja-Ameerika mandril toime pandud genotsiid Jugoslaavia, Iraagi ja Rwanda etnilisi puhastusi.

Toimetas Inna-Katrin Hein

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti