sunnuntai 26. syyskuuta 2010

Salme muinaslaevade leiukoht Rootsi kuninga surmaloosse selgust ei too

www.meiemaa.ee 25.09.2010

Autor: Oliver Rand

Kuigi Salme muinaslaevade leiukohast avastatud ülikule kuulunud mõõk andis alust spekulatsioonideks, nagu võiks tegu olla Rootsi kuninga Ingvari matusepaigaga, lükkab muinaslaevade temaatikat uuriv ajaloolane väite ümber.

“Esiteks, juba ajaline distants kuningas Ingvari hukkumise ja Salme muinaslaevade vanuse vahel on ligi 150 aastat,” lausus Tartu Ülikooli ajaloo ja arheoloogia instituudi arheoloogia õppetooli lektor Ain Mäesalu. Tema sõnul sai kuningas Ingvar Lääne-Eestis hukka 6. sajandi hakul, Salme muinaslaevad aga pärinevad praegustel andmetel 8. sajandi keskpaigast.

“Teiseks ei kujuta ma ette, et nii kõrge isik kui kuningas kunagi niimoodi 32 mehega koos maeti,” osutas Ain Mäesalu. “Kui vaadata kas või selle perioodi Skandinaaviast pärit matuseid, siis ka palju väiksematele ülikutele pandi hauda kaasa hulganisti ehteid, relvi ja muud taolist. Seega on asi selles osas kahtlane ja Ingvariga praegu Salme leiupaika seostada ei saa.”

Samas viitas Ain Mäesalu, et Salme muinaslaevade leiud on veel läbi uurimata ja seetõttu on laevavrakkide vanus praegu täpselt dateerimata.
Eestimaa pinnal kohalikega peetud lahingus hukkunud Rootsi kuninga Ingvari matusepaik on senini leidmata. Küll on oletatud, et see võib asuda Läänemaal, teistel andmetel aga pigem Saaremaal.

“Eks ole mõlemast maakonnast Ingvari matusekohta otsitud, kuid leitud pole seni midagi,” lisas Ain Mäesalu. Ta ei välistanud, et Salme muinaslaevade leiukohas võivad teadlasi ees oodata uued üllatused.

“Eks Jüri Peets läks ju ka Salmele selle teadmisega, et peale ühe laeva seal rohkem midagi pole, aga vaat mis juhtus,” viitas Mäesalu Salmel väljakaevamisi juhtinud arheoloogiadoktor Jüri Peetsile. “Nii et Salme leiukoha puhul on kõik veel võimalik.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti