torstai 9. kesäkuuta 2011

Kuidas Eesti ajal bussiga Tõstamaale sõideti




www.parnupostimees.ee 09.06.2011

10. detsembril 1923 algas regulaarne autobussiühendus Pärnu ja Tõstamaa vahel. Esimese bussi ehitasid liinipidajad ise, kusjuures sõiduriista puuvelgesid pidi veega niisutama, et need lõhki ei kuivaks.

Pärnu-Tõstamaa bussiühendust võisid takistada vaid ilmastikuolud.

Pärnu-Tõstamaa-Saulepi liin oli üks etapp kohaliku bussiühenduse arengus.

Fotod: Olaf Esna erakogu

Olaf Esna, bibliofiil

Tegelikult pikenes autobussiliin aja jooksul järk-järgult Varblani, aga ega seepärast hakatud seda Kastna või Saulepi bussiks kutsuma, rahvasuus jäi see Tõstamaa bussiks.

Esimene märk sellest, et tõstamaalased said oma silmaga näha autobussi (autoomnibuss), on fikseeritud 1923. aastal. Nimelt väljus pühapäeval, 5. augustil kell 6 Pärnust uus autobuss ja sõitis üle Tõstamaa, Varbla, Paadremaa ja Hanila Virtsu. Sõita soovijad võisid end üles anda lugejatele juba tuttavate Kööseli ja Lauritsa töökojas, mis asus Rääma tänaval. Mõlemad mehed olid Tõstamaa kandi juurtega ja ilmselt tahtsid veidi kodukandi rahva ees poosetada.

1923. aasta lõpul algas Pärnu ja Tõstamaa vahel regulaarne autobussiühendus. 10. detsembril kell 15 väljus buss Pärnu majanduse ühisuse juurest Jannseni (Tallinna-Posti) ja Tallinna maantee (Jänesselja tee) nurgalt.

Tõstamaalt hakkas sõiduriist tagasi tulema järgmisel päeval kell 8. Suure tõenäosusega oli esimene bussijuht sellel liinil Johannes Pavelson ja buss oli perekond Pavelsoni ühine kätetöö.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti