tiistai 7. kesäkuuta 2011

Vanalinna aarded nüüd otsekui peopesal

www.pealinn.ee 05.06.2011

Oliver Õunmaa

360-kraadised fotod viivad iga internetikülastaja nüüd arvutiekraanilt otse vanalinna põnevamatesse või salajasematesse kohtadesse.

Tallinna vanalinnaga saab nüüd põhjalikult tutvuda ka interneti vahendusel. Nimelt asub tänasest internetileheküljel 360.tallinn.ee galerii sajast vanalinna panoraamfotost, mida silmitsedes on võimalik end suisa ühe koha peal ringi keerata. See tähendab, et fotol kujutatud vaateid saab nautida 360 kraadi ulatuses.

«Vanalinna panoraamfotode rakendus on suurepärane võimalus linna omapära tutvustamiseks ning kvaliteetseks nautimiseks,» ütles linnaplaneerimise ameti geomaatika teenistuse direktor Kristel Lelov-Brossard. «Saadud fotod on kui isutekitajad, mis meelitavad vanalinna jalutama. Loodan, et need pakuvad põnevust nii turistile kui ka põlistele tallinlastele.»

Kaunid vaated

Fotod on tehtud kogu 121 ha suuruse vanalinna pilkupüüdvamatest paikadest ja neilt saab muu hulgas vaadata, milline on vaade Pika Hermanni tornist, öine Toompark või linn Aia tänava katustelt vaadates. Unustatud pole ka ilusaid sisevaateid, nii saab kiigata näiteks Raekotta, Peeter Pauli ja Rootsi Mihkli kirikusse või Nevski katedraali.

«Panoraamfotod annavad suurepärase võimaluse Tallinna vanalinna ilust ja võlust aimu saada, luues lausa reaalse kohaloleku ilusiooni,» ütles abilinnapea Taavi Aas. «Eriti põnevad on vaated sellistest paikadest, kuhu igaüks ei pääse, näiteks paljudest kiriku- ja linnamüüri tornidest.»

Mugav kasutada

«Kui rakendus on juba mõnda aega töös olnud, siis saame näha, kas on vaja näiteks lisada veel mõningaid sisevaateid või on mõni põnev koht õues kahe silma vahele jäänud,» mainis Lelov-Brossard.

Rakenduse avaleheküljel on kogu loetelu seal leiduvatest panoraamfotodest, millele klõpsates saab valitud vaadet nautida. Avatud pildil on võimalik liikuda vastavat tööriista
kasutades ning põnevamaid objekte ka lähemale zoomida. Mingit vaadet nautides saab fotol klõpsata ka sealt paistvate vaatamisväärsuste peal, et kohe nendestki panoraamvaadet silmitsema asuda.

Lehekülge avades läheb lahti ka navigeerimisõpetus. Valikuks pakutavat pildirida ja ikoone on võimalik vaates ära peita või välja lülitada, et need ei segaks vaate nautimist. On selliseid fotosid, kus saab vaadata ümberringi, ja ka selliseid, kus saab lisaks vaadata üles ja alla.

Fotod tegi Eesti firma EDS Systems. Fotorakendus on eesti-, inglise- ja venekeelne ja see valmis Euroopa Liidu raha toel.

EDS Systemsi müügijuhi Tiit Roosilehe sõnul oli saja vanalinna paiga igast küljest pildi peale saamine suur töö. «360-kraadiste fotode tegemise jaoks on vaja erivarustust. Õnneks on meil parim oma ala fotograaf Andrei Bodrov. Tema tööde kvaliteedist annab aimu kas või see, et näiteks kirikute sisevaadetes võib teravalt silmitseda iga detaili, olgu see ikoon või peen nikerdus.»

Peagi valmib vanalinna virtuaalmudel

Peagi valmib vanalinnast kolmemõõtmeline virtuaalmaailm. Praegu valmis saanud panoraamfotode rakendus on vaid üks paljudest võimalustest, mida saab seal kasutada. Kui kogu projekt valmib, võib intenetis virutaalselt vanalinnas ringi jalutada, külastada hoove, mis praegu veel varjatuks jäävad, ning hankida mälestiste või paikade kohta infot kas teksti, hääle, (ajaloo)fotode või videode abil.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti