perjantai 5. maaliskuuta 2010

Kiltsi mõisa seinast leiti ajaleht Kommunist


Virumaa Teataja 22.08.2008

Väike-Maarja vallast Kiltsi mõisast leiti kolmapäeval 1940. aasta 1. augusti ajaleht Kommunist, mille üksiknumber toona maksis veel 7 senti.

Tegu oli sellenimelise lehe esimese numbriga, sest nagu ka sama ajaleht kirjutab, hakkas senistele Päevalehe tellijatele 1. augustist käima ajaleht Kommunist.


Kiltsi mõisas tegutseva Krusensterni-nimelise MTÜ esimees Lembit Keerus rääkis, et leht leiti 1940. aastal seinale pandud vineertahvli tagant, kui Kiltsi mõisas käiva remondi käigus seinu puhastama hakati. “Küllap keegi siis tahtis jäädvustada, mis aastal remont tehti,” rääkis ta.

Esilehele on remonditööline Karla Teder hariliku pliiatsiga kirjutanud: “See lehe tellija on täitsa Eesti mees. Viie-kümne aastane vana pois. Sünd. Pärnumaal.”

Lehest võib aga lugeda uudist “Teedeministeerium vabastas Manija saare elanikud teoorjusest”. Nimelt pidid väikese saare elanikud – kokku 23 perekonda – käima mandril Seliste vallas teed tegemas. Et suvel kõik mehed kalal olid ja tee tegemine naiste õlul seisis, otsustas toonane teedeministeerium nad sellest kohustusest vabastada.

Leht jääb Keeruse sõnul ka edaspidi mõisa ja seda plaanitakse sobivalt eksponeerida.

1 kommentti:

  1. Usun, et kui Virumaa Teatajas töötanuks sama ajakirjanik kui Saaremaa lehes Oma Saar, kes sel aastal on välja mõelnud löövaid pealkirju nagu „Äpardus sundis fekaale Nasva teeserva sokutama”, „Tühjaks põletatud kuurid on kui vesi puidumüüjate veskile” ja „Orkaan võttis Paiküla metsas tuurid üles”, siis pealkirjastanuks ta sama uudise kindlasti kui „KILTSI MÕISA SEINAST LEITI KOMMUNIST” ;)

    VastaaPoista