keskiviikko 19. toukokuuta 2010

Keskaegse rüütli nägu taastati arvuti abil


Postimees 19.05.2010

Foto: Deadline Press and Picture Agency

Briti teadlased taastasid leitud kolju järgi ja arvuti abil 700 aastat tagasi tapetud rüütli näo.

Šotimaal Stirlingi kindluses 1997. aastal tehtud väljakaevamistel leiti üheksa inimese jäänused, millest ühed jäänused paistsid eriti silma, kirjutab BBC.

Pole teada, kas selle skeleti omanik oli šotlane, inglane või isegi prantslane.

Dundee ülikooli teadlased võtsid appi arvuti, et teada saada, kuidas see keskaegne rüütel välja näha võis ning saada vihjeid ta päritolu kohta.

Luude uurimine näitas, et ta oli 170 sentimeetrit pikk, 20. eluaastates ning tugev ja heas vormis.

Teadlaste arvates tappis mehe mõõgahoop, mis läbistas ta lõuaosa. Samuti leiti luudelt jälgi varasematest vigastustest, mis võisid tekkida lahingutegevuses. Mehe rinnaluude juures oli näiteks nooleots ning koljul vigastus, mille ta võis saada sõjakirve löögist.

«Panime kolju põhjalt kokku 14. sajandil elanud rüütli näo. Tegemist oli sõjamehega, kes langes lahingus,» lausus arheoloog Richard Strachan.

Osa ajaloolasi arvab, et Stirlingi kindluse kuninglike ruumide juures olevasse kabelisse maetud mehe skelett kuulub inglise rüütlile Robert Morleyle, kes hukkus 1388. aastal seal kindluse peetud turniiril.

Šoti ajaloolased jätkavad inimjäänuste uurimist, lootes lahendada saladuse, kes see isik oli.

Arheoloog Jo Buckberry sõnul viitab matmispaik, et tegemist oli ülikuga ning kes võis surra kangelaslikku surma näiteks selle kindluse piiramise ajal.

Näokonstrueerimisest valmis dokumentaalfilm «History Cold Case: Stirling Man», mis on BBC 2 eetris 20. mail.

Stirlingi kindlus oli Šoti kuningannade ja kuningate residents. Seal on kroonitud mitmed kuninglikud pead, kaasa arvatud ka kurikuulus šoti kuninganna Mary Stuart 1543. aastal. Šotimaale tunginud Inglise kuningad püüdsid seda kindlust mitmeid kordi vallutada.

Toimetas: Inna-Katrin Hein

1 kommentti:

  1. Inna-Katrin Heina tõlkesuutlikkust teades pakuks, et pigem on jutt linnusest.

    VastaaPoista