keskiviikko 29. joulukuuta 2010

Arheoloogid leidsid kannibalismi ohvriks langenud pere jäänused


www.elu24.ee 22.12.2010

Hispaanias El Sidronis asuvatest koobastest leiti kannibalismi ohvriks lanegud neandertallaste pere jäänused

Foto: Scanpix

Arheoloogid leidsid Põhja-Hispaanias Asturias El Sidronis asuvatest koobastest inimjäänused, mis viitavad kannibalismile.

Tegemist on 12 neandertallasega, kes tapeti 49 000 aastat tagasi, kirjutab BBC.

Luudel olevate jälgede uurimine näitas, et tegemist on kannibalismiohvritega. Arvatakse, et 12 inimestest koosnenud grupp langes oma hõimukaaslaste ohvriks.

Leitud luud kuuluvad kuuele täiskasvanule ja kuuele lapsele. Arvatakse, et need inimesed elasid ja surid selles koopas. Hiljem mattusid nad varingu alla.

«Neil luudel on märke kannibalismi kohta. Seda isegi koljudel. Pikad käe- ja jalaluud on tükeldatud ning neist luuüdi välja imetud,» selgitas uurija Carles Lalueza-Fox.

Nimetatud inimgrupp moodustas perekonna. See tehti kindlaks nende mitokondriaalse DNA uurimisel. See on geneetiline materjal, mis kandub edasi emaliini pidi.

Uuring näitas, et kolm täiskasvanud meest pärinesid ühisest emaliinist, samas kui kolm naist olid erinevast emaliinist.

Uurijate sõnul on see vähemalt selle pere puhul tõendiks, et mehed võtsid naised väljastpoolt oma gruppi. Mehed aga jäid oma päritolugrupi juurde.

Lalueza-Foxi sõnul on see paljudes maailma paikades nii ka tänapäeval, naised liiguvad perest välja, mehed aga jäävad päritoluperekonna juurde elama.

Toimetas Inna-Katrin Hein

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti