torstai 16. joulukuuta 2010

Jeruusalemmast paljastus 1800 aasta vanune bassein


www.elu24.ee 25.11.2010

Jeruusalemma vanalinnast avastatud Rooma leegioni bassein

Foto: Scanpix

Iisraeli arheoloogid avastasid Jeruusalemmast basseini, mida kasutasid selle linna vallutanud ja hävitanud Rooma sõdurid.

Oletatakse, et 1800 aasta vanune bassein on osa suuremast saunade ja basseinide kompleksist, kirjutab Huffington Post.

Väljakaevamispaigast paljastus mosaiikpõrand ning terrakotast katusekive.

Kividel oli märge LEG X FR, mis tähistas kümnendat leegionit Fretensis. Arheoloogide üllatuseks oli ühel katusekivil ka koerajälgi.

Arvatakse, et need võis jätta mõnele sõdurile kuulunud koer kogemata või siis tehti seda naljaviskamiseks meelega.

Väljakaevamiste juhi Ofer Sioni kinnitusel asus kümnes leegion Jeruusalemmas umbes 200 aastat ja koosnes kuni 6000 sõdurist.

See leegion hävitas Jeruusalemma suure templi 70. aastal pKr. ning surus 132 – 135 pKr. toimunud juutide ülestõusu maha.

«Tundub, et basseini ja sauna ehitasid ja kasutasid sõdurid, kes olid Jeruusalemmas garnisonis pärast Bar Kokhba ülestõusus mahasurumist 135. aastal pKr. Vana Jeruusalemm hävitati ja asemele rajati Aelia Capitolina nime kandev linn,» selgitas Sion.

Leid heidab valgust keiser Hadrianuse (76 – 138 pKr. ) tegevusele juutide Jeruusalemma hävitamisel.

«Uus leid, koos varasematel aastatel tehtutega, näitab et linn oli märgatavalt suurem kui seni arvatud on,» lisas Jeruusalemma peaarheoloog Yuval Baruch.

Baruchi kinnitusel leiti nüüd esmakordselt Jeruusalemma juudi kvartalist ehitis, mis kuulus ja mida kasutasid Rooma leegionärid.

Hadrianuse rajatud Aelia Capitolina on tähtis selle poolest, et sellega pandi paika Jeruusalemma ajaloolised müürid ning väravate paigutus, nagu neid on näha tänapäeval.

Toimetas Inna-Katrin Hein

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti